Ajo se çfarë bën një skifter për të mbijetuar do të ju habisë

Ajo se çfarë bën një skifter për të mbijetuar do të ju habisë

E dimë që shqiponja jeton prej katër deri në pesë vjet, ose pula dy deri në tre vjet, por nëse do ta krahasonim me jetëgjatësinë e skifterit do të dalë një kontrast i madh. Edhe pse i takojnë gjinisë se shpendëve, skifterët jetojnë 70 vjet.

Mirëpo pas moshës 40 vjeçare jeta e tij nuk është edhe aq e lehtë,  ai detyrohet të ndryshojnë edhe mënyrën e jetesës për të jetuar i fuqishëm. Në këtë moshë thonjtë humbin elasticitetin dhe fuqinë dhe e bëjnë ta paaftë skifterin që të kap prenë. Po ashtu edhe sqepi e humb funksionin e tij.

Për  të evituar këtë situatë ai për 150 ditë  hyn në një cikël tjetër jetësor, fluturon në majën më të lartë ku atje fillon ta regjenerojë jetën e tij. E godet sqepin në shkëmbinj deri sa t’i thyhet pastaj e pret derisa t’i rritet prapë. Pastaj me sqep shkul kthetrat e këmbëve. Pas kthetrave shkul edhe puplat. Pas gjithë kësaj, pesë muaj më vonë skifteri fluturon prapë në qiell duke e nisur edhe një cikël të ri të jetës edhe për 30 vjet të tjera./21Media