Gjatë historisë, nocioni i asaj që perceptohet si e bukur dhe e adhurueshme ka ndryshuar. Në fillim, për shembull, kishte kultura që vlerësonin dhe tregonin një tërheqje më të madhe për njerëzit me forma më të trasha të trupit. Në të tjerët, përbërja e fytyrës tentonte të vlerësohej në mënyra të ndryshme, me lloje të tjera të hundëve, buzëve dhe rregullimeve kozmetike të preferuara mbi ato që mbizotërojnë sot, të paktën në kulturën perëndimore ku, siç e dinë shumë prej nesh, ngjyra e syve luan një rol të rëndësishëm. Sa më të lehta janë, aq më të rralla janë, dhe për këtë arsye, aq më tërheqëse perceptohen të jenë, transmeton rtv21.tv.

Sidoqoftë, sytë nuk janë të mirëpritur në të gjitha kulturat. Ky është rasti me një grua afrikane me emrin Risikat, e cila së bashku me vajzat e saj, ka tërhequr vëmendjen për shkak të syve të saj të bukur blu. Ngjyra e syve të saj zakonisht lidhet me njerëz me origjinë Kaukaziane (lëkurë me ngjyrë më të lehtë) dhe vetëm në raste të jashtëzakonshme ato shihen tek individë nga kontinenti afrikan, si në rastin e saj. Fatkeqësisht, ajo është përballur me damkën sociale për të pasur sy blu.

Burri i saj, Abdulwaisu Omo Dada, filloi ta trajtojë ndryshe kur mësoi se vajzat e tij kishin trashëguar të njëjtën iris. Kjo grua nigeriane tha se ajo kishte lindur me ata sy dhe ua kaloi fëmijëve të saj. Ajo shtoi se askush në familjen e saj nuk e kishte pasur kurrë atë “problem” dhe se ajo ishte e para që lindi me të. Për më tepër, ajo gjithashtu komentoi se sytë e saj janë krejtësisht të shëndetshëm dhe se kurrë nuk është dashur të shkojë në spital për shkak të shqetësimit në to, vajzat e saj janë po aq të shëndetshme.

Pasi lindi foshnja e saj e parë, marrëdhënia midis saj dhe burrit të saj ndryshoi dhe ata u larguan. Kur lindi vajza e dytë, ai e braktisi atë. Kjo ngjarje i shton historinë e saj të diskriminimit, pasi prindërit e saj u detyruan ta dërgojnë atë te mjeku për shkak të gjendjes së saj dhe autoritetet e shkollës i kërkuan vazhdimisht asaj  për analiza për të provuar se ajo i përkiste vërtet familjes së saj, e cila nuk kishte të njëjtën ngjyrë të syve.

Aktualisht, ajo jeton me prindërit e saj. Dëshira e saj e vetme është të rritë vajza të shëndetshme. Vajza e saj e parë, e cila është pesë vjeç, kishte një binjak, i cili ndërroi jetë pasi nuk mori kujdesin e duhur mjekësor.

Rasti i saj ka marrë vëmendje më të madhe për shkak të një studenti universitar me emrin, Alabi Rukayat Oyindamola, qëllimet e të cilit janë të rrisin ndërgjegjësimin për problemet me të cilat përballen njerëz për shkak të kësaj gjendje të rrallë gjenetike.

Besohet, se sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Kopenhagës, se ky lloj sysh blu tek njerëzit afrikanë e kanë origjinën në bregun verilindor të Detit të Zi./21Media