44 njerëz që ishin të prekur me Covid-19 vdiqën në 24 orët e fundit në Slloveni, ndërsa u konfirmuan edhe​ 1 mijë e 524 raste të reja, njoftoi të martën qeveria sllovene, e cila zbuti disa masa për të kontrolluar pandeminë për një javë nga e marta.

Nga e marta, megjithatë, vendimi i qeverisë për të lehtësuar pak disa kufizime për tetë ditë është në fuqi, pasuar nga një ri-mbyllje gjatë festave të Krishtlindjes dhe Vitit të Ri.

Aktualisht, 1,284 pacientë me COVID janë të shtruar në spital. Prej tyre, 204 prej tyre janë në njësitë e kujdesit intensiv dhe 127 njerëz u lëshuan për shërim në shtëpi.

Që nga e marta, masat për të zvogëluar dhe lehtësuar kufizimet janë në fuqi, por kjo do të jetë e vlefshme vetëm deri më 23 dhjetor, kur masat antiepidemike do të intensifikohen përsëri në mënyrë që të shmanget përhapja e rritur e virusit, e cila mund të ndodhë gjatë pushimeve.

Në tetë ditët e ardhshme, trafiku publik lejohet përsëri në të gjithë vendin, por në një masë më të vogël se zakonisht dhe duke respektuar të gjitha masat e mbrojtjes, në mënyrë që çdo vend tjetër në autobus të jetë në gjendje të plotësohet.

Në nivelin kombëtar, puna e disa aktiviteteve të shërbimit lejohet përsëri, të tilla si parukeritë dhe sallonet e bukurisë dhe lehtësimi shtesë i kufizimeve dhe lëvizjeve ia vlen vetëm në 4 nga 12 rajonet statistikore, ku situata epidemiologjike është disi më e mirë.

Bëhet fjalë për pjesën qendrore dhe perëndimore të vendit, duke përfshirë zonën e Lubjanës dhe popullata do të jetë në gjendje të shkojë përtej zonës së komunave të tyre, por jo jashtë rajonit. Dyqanet e këpucëve dhe veshjeve janë hapur gjithashtu në ato zona, të cilat janë mbyllur deri më tani.

Këto rregulla nuk zbatohen në tetë rajone të tjera ku situata me epideminë është më e vështirë.

Qeveria do të diskutojë masat gjatë dhe pas pushimeve në seancën të enjten. Ministri i Ekonomisë, Zdravko Poçivalshek tha se ai ishte duke konsideruar një model të kufizimeve të paraqitur nga Gjermania për atë periudhë.

Kryeministri Janez Jansa njoftoi të hënën në parlament se 5.000 dozat e para të vaksinës Pfizer, të cilat Sllovenia do të marrë përmes prokurimeve të përbashkëta të Komisionit Evropian do të mbërrijnë në vend në fund të vitit dhe se më shumë vaksinime do të zgjidhin pandeminë, andaj pritet edhe disa që t’u përmbahen të gjitha masave të përshkruara të mbrojtjes.