Vaksina kundër koronavirusit e zhvilluar nga Pfizer dhe BioNTech duket se mbron 94% të të rriturve mbi 65 vjeç.

Më shumë të dhëna të lëshuara nga gjyqi i tyre në fazën e tretë sugjerojnë se funksionon po aq mirë tek njerëzit e të gjitha moshave, racave dhe etnive.

Kompanitë thonë se tani do të aplikojnë për autorizim për përdorim emergjent në SHBA, përcjell portali rtv21.tv

Gjetjet bazohen në dy doza të dhëna për më shumë se 41,000 njerëz në të gjithë botën.

Javën e kaluar, Pfizer dhe Bio NTech publikuan të dhëna paraprake që tregojnë se vaksina ofronte mbrojtje prej 90% kundër Covid-19.

Kjo u pasua nga të dhëna mbresëlënëse për një tjetër vaksinë, të bërë nga kompania amerikane Moderna, duke sugjeruar mbrojtje gati 95% .

Të dhënat e sotme nga Pfizer dhe BioNTech sugjerojnë se vaksina është 95% efektive bazuar në 170 raste të zhvillimit të Covid-19 tek vullnetarët, me vetëm tetë në grupin e dhënë vaksinën. Të dhënat e mëparshme ishin bazuar në 94 raste.

Kompanitë thonë se nuk ka pasur efekte anësore serioze, por ata vunë re dhimbje koke dhe lodhje në rreth 2% të vullnetarëve që kanë marrë vaksinën.

Në gjyq, 42% e të gjithë pjesëmarrësve janë me prejardhje të ndryshme etnike dhe 41% janë të moshës midis 56 dhe 85 vjeç.

Gjyqi ende po vazhdon dhe do të mbledhë të dhëna për sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës për dy vjet të tjera.

Vaksina po testohet në njerëz në 150 vende në SHBA, Gjermani, Turqi, Afrikën e Jugut, Brazil dhe Argjentinë.

Kompanitë presin që të prodhojnë deri në 50 milionë doza të vaksinës këtë vit dhe deri në 1.3 miliardë doza deri në fund të vitit 2021.

Britania e Madhe ka porositur paraprakisht 40 milionë doza të kësaj vaksine dhe duhet të marrë 10 milionë deri në fund të vitit./21Media