Rregullatorët e SHBA-së autorizuan të hënën përdorimin emergjent të ilaçit të parë eksperimental të antitrupave për COVID-19 në pacientët të cilët nuk janë të shtruar në spital, por rrezikojnë nga sëmundje serioze për shkak të moshës së tyre ose kushteve të tjera, përcjell portal rtv21.tv

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) i dha autorizimin e përdorimit emergjent (EUA) bamlanivimab të Eli Lilly & Co bazuar në të dhënat e provave që tregojnë se një infuzion i njëhershëm i trajtimit zvogëloi nevojën për shtrim në spital ose vizitat e dhomave të urgjencës.

Ilaqi është një antitrup monoklonal – një klasë e përdorur gjerësisht e barnave bioteknologjike, e cila në këtë rast është një kopje e prodhuar e një antitrupi që trupi i njeriut krijon për të luftuar infeksionet.

Një trajtim i ngjashëm i zhvilluar nga Regeneron Farmaceutikë Inc iu dha Presidentit të SHBA Donald Trump pasi u infektua me korona në fillim të tetorit. Eksperti më i sëmundjeve nfektive të SHBA, Dr. Anthony Fauci tha se ka të ngjarë të ketë kontribuar në rimëkëmbjen e Trump.

Shtëpia e Bardhë, në një deklaratë me email, e përshëndeti vendimin e FDA si “një moment historik”.

Regeneron po kërkon gjithashtu një EUA për antitrupin e tij të dyfishtë kundër COVID-19.

FDA tha se antitrupat e Lilly mund të përdoren për këdo mbi moshën 65 vjeç që është diagnostikuar kohët e fundit me COVID-19 të lehtë në të moderuar dhe për pacientët e moshës 12 vjeç e lart.

Nuk ishte i autorizuar për pacientët e shtruar në spital dhe as për ata që kërkuan terapi me oksigjen për shkak të COVID-19 pasi mund të përkeqësonte rezultatet klinike për pacientë të tillë. Një studim i sponsorizuar nga qeveria amerikane e bamlanivimab në pacientët e shtruar në spital COVID-19 u braktis kohët e fundit sepse trajtimi nuk u tregua se po ndihmonte.

Lilly tha se do të fillojë dërgimin e bamlanivimab menjëherë përmes shpërndarësit AmerisourceBergen, por alokimet rajonale të ilaçit do të përcaktohen nga qeveria federale.

Qeveria amerikane ka blerë 300,000 doza të trajtimit dhe është zotuar se amerikanët nuk do të të paguajnë nga xhepi i tyre për ilaçin, megjithëse objektet e kujdesit shëndetësor mund të kërkojnë një tarifë për administrimin e produktit.

Lilly parashikon prodhimin e një milion dozave bamlanivimab deri në fund të vitit 2020, për përdorim në të gjithë botën deri në fillim të vitit të ardhshëm. Duke filluar në tremujorin e parë 2021, ai pret që furnizimi të rritet ndjeshëm.

Në anën tjetër kompania  Pfizer BioNtexh është 90% njoftoi se ka gati vaksinën për Covid-19 dhe është efektive 90% ./21Media