Një provë e madhe e një vaksine për tu mbrojtur nga Covid-19 ka filluar në Mbretërinë e Bashkuar – prova e tretë e tillë në vend.

Vaksina – e projektuar nga kompania belge Janssen – përdor një virus të ftohtë të zakonshëm të modifikuar gjenetikisht për të trajnuar sistemin imunitar.

Vjen një javë pasi rezultatet paraprake treguan se një tjetër vaksinë që ofronte mbrojtje 90% , përcjell portali rtv21.tv

Sidoqoftë, shumë lloje të vaksinave ka të ngjarë të jenë të nevojshme për t’i dhënë fund pandemisë.

Suksesi i vaksinës së zhvilluar nga Pfizer dhe BioNTech ka shkaktuar gëzim global. Sidoqoftë, ajo ende nuk është aprovuar për përdorim dhe ende nuk e dimë se sa funksionon te të moshuarit ose sa zgjat imuniteti.
Gjuetia për vaksinat Covid vazhdon pasi një qasje tjetër mund të jetë akoma më e mirë, në disa grupe mosha, dhe një kompani do të luftojë për të imunizuar planetin.

“Është me të vërtetë e rëndësishme të ndjekim shumë vaksina të ndryshme nga shumë prodhime të ndryshme”, tha Prof Saul Faust, drejtori i NIHR Southampton Facility Research Research, i cili do të drejtojë provën.

Ai shtoi: “Ne thjesht nuk e dimë se si do të reagojnë secila prej këtyre vaksinave dhe nuk mund të jemi të sigurt se furnizimi i vaksinave do të jetë efikas dhe i sigurt nga një prodhues.”

Gjyqi ka filluar punën e rekrutimit të 6,000 njerëzve në MB. Vendet e tjera do të bashkohen me përpjekjet për të sjellë gjithsej deri në 30,000.

Gjysmës së vullnetarëve do t’u jepen dy doza të vaksinës me distance kohore rreth dy muaj.

Janssen tashmë ka një provë në shkallë të gjerë të vaksinës së saj në të cilën vullnetarët marrin një dozë. Ky gjyq do të shohë nëse dy japin një imunitet më të fortë dhe më të qëndrueshëm.

Mund të duhen gjashtë deri në nëntë muaj para se rezultatet të jenë në dispozicion./21Media