Shkencëtarët në të gjithë botën po studiojnë efektet afatgjata të virusit, zakonisht të referuara si simptoma “të gjata Covid”.

Të Qendra amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) listat lodhje, gulçim, kollë, dhimbje të përbashkët dhe dhimbje gjoksi janë si më së shpeshti të raportuara simptomave afatgjatë . Të tjerët, të tilla si vështirësia në të menduar dhe përqendrimi – i njohur si “mjegulla e trurit”, depresioni dhe dhimbja e kokës, raportohen gjithashtu midis bartësve të koronavirusit, raporton CNN përcjell portali rtv21.tv

“Ndërsa shumica e personave me Covid-19 shërohen dhe kthehen në shëndetin normal, disa pacientë mund të kenë simptoma që mund të zgjasin me javë apo edhe muaj pas shërimit nga sëmundja akute. Edhe njerëzit që nuk janë të shtruar në spital dhe që kanë sëmundje të lehtë mund të përjetojnë të vazhdueshme ose të vonë simptoma “, thotë CDC i SHBA.

Një studim i botuar në British Medical Journal në Gusht zbuloi se rreth 10% e pacientëve kishin një sëmundje të zgjatur nga Covid-19 që zgjati më shumë se 12 javë.

Por studimi kinez paraqet kohëzgjatjen më të madhe.

Pacientët e studimit, me një moshë mesatare 57, u lëshuan të gjithë midis 7 janarit dhe 29 maj 2020, nga Spitali Jinyintan i Wuhan, një strukturë e caktuar Covid-19 që trajtoi njerëzit e parë të njohur në botë që morën sëmundjen nga dhjetori 2019 .

Në total, studimi përfshiu 70% të të gjithë pacientëve të shkarkuar Covid-19 në atë periudhë, pasi përjashtoi ata që vdiqën, të cilët nuk ishin në gjendje të merrnin pjesë për shkak të kushteve të rënda mendore ose fizike dhe të cilët nuk pranuan të merrnin pjesë.

Të gjithë pjesëmarrësit u intervistuan me një seri pyetësorësh për vlerësimin e simptomave. Ata gjithashtu iu nënshtruan ekzaminimeve fizike, një test gjashtë minutësh në këmbë dhe testeve të gjakut, tha studimi.

Në mënyrë të papritur, 13% e pacientëve që nuk dukej se kishin lëndime akute të veshkave ndërsa ishin të shtruar në spital shfaqën shenja të mosfunksionimit të veshkave.

Sidoqoftë, një ekip studiuesish në Institutin e Kërkimeve Farmakologjike në Bergamo, Itali, të cilët nuk ishin të përfshirë në studim, shkroi në një koment shoqërues në The Lancet se gjetjet “duhet të interpretohen me kujdes” pasi kishte kufizime në mënyrën e matjes.

Sidoqoftë, sipas studiuesve kinezë, gjetjet mbi lodhjen, vështirësitë e gjumit dhe ankthit ose depresionin përshtaten me studimet e mëparshme pas pacientëve që kishin një koronavirus të lidhur që shkaktoi sindromë të rëndë akute të frymëmarrjes (SARS) në 2003 dhe 2004

Një studim pasues i të mbijetuarve të SARS tregoi se 40% e pacientëve kishin simptoma të lodhjes kronike më shumë se tre vjet pas infektimit, thanë studiuesit.

Një studim tjetër tregoi se 38% e të mbijetuarve të SARS-it kishin prova të dëmtimit të mushkërive 15 vjet më vonë, vunë në dukje studiuesit në Institutin e Kërkimeve Farmakologjike në komentet e tyre./21Media