"E premtja e zezë"

“E premtja e zezë”

Është koha kur të gjithë dëshirojnë të blejnë diçka të re, ose të bëjnë ndonjë dhuratë, në prag të festave të fund-vitit, e sidomos kur janë me çmime më të lira.

Këtu gjeni disa fakte rreth Black Friday.

Fakti  #1: Emri Black Friday

Kjo ditë shumë speciale ndodhë të Premtën pas Festës së Ditës së Falenderimeve. Nga e mori emrin e zezë? Janë dy teori që besohen më së shumti.

Njëra thotë që origjina e emrit rrjedh nga viti 1960 në Filadelfia, ku është përdorur për trafikun e dendur dhe këmbësorët pas Festës së Ditës së Falenderimeve. Teoria më e besuar është që besohet që mori emrin nga shitësit e dyqaneve, të cilët kanë shumë fitim në këtë ditë, andaj gjinden në “anën e zezë.”

Fakti  #2: Dita në e ngarkuar e blerjes

Black Friday kuptohet tradicionalisht si dita më e ngarkuar e blerjes e gjithë vitit. Megjithatë, kjo vetëm u bë e vërtetë pas vitit 2003 – me përjashtim të vitit 2004, black friday ka qenë me të vërtetë dita më e ngarkuar e vitit në Shtetet e Bashkuara. Vendi i parë zakonisht është e rezervuar për të shtunën e fundit para Krishtlindjeve.

Fakti #3: Black Friday Fatale

Po, e premtja e zezë ka edhe një anë shumë më të errët të vetëm blerja – shumë incidente ndodhin çdo vit në këtë ditë, disa prej tyre rezulton me vdekjen aktuale të njerëzve të pafajshëm. Një rast i famshëm i vdekjes në këtë ditë është në 2008, kur një masë e njerëzve thyen derën e dyqanit poshtë dhe e shkelën një punonjës 34-vjeçar për vdekje. Në vitet e fundit, shumë incidente të ngjashme kanë ndodhur – njerëz duke luftuar, të shtënat, dhe duke therrur njëri-tjetrin. Pra, E premtja e zezë nuk është aspak aq e pafajshme sa mund të duket …

Fakti #4: Popullariteti

Black Friday është jashtëzakonisht e famshme në Shtetet e Bashkuara, nuk ka dyshim për këtë. Por a e dini se gati gjysma e të gjitha shteteve në SHBA shpallën Black Friday si një festë publike? Kjo do të thotë edhe më shumë kohë për shumë njerëz të shtyejnë njëri tjetrin. Sende të lezeçme! Fat të mirë me të gjitha ato shenja!

Fakti  #5: Popullariteti – pjesa II

Black Friday 2012 vendosi rekordin e numrit të blerësve dhe shumën e parave të shpenzuara. A mund të merrni me mend numrat? Gjatë fundjavës të Black Friday, 247 milionë njerëz blenë dhe shpenzan pothuajse 60 miliardë dollarë! 89.000.000 njerëz bënë blerje në atë ditë.

Fakti  #6: Si të shpenzoni paratë?

Black Friday është vetëm fillimi i shitjeve zyrtare të sezonit të Krishtlindjeve, shitjet totale bëhen me të vërtetë të çmendura në fund. Hulumtimet kanë treguar se një person mesatar pret për të shpenzuar rreth 550 € në këtë sezonit të festave.

Pjesa më e madhe shkon për dhurata për familjen – pak mbi 300 € në mesatare, e ndjekur nga dhurata për veten – pothuajse 100 €, ushqim dhe karamele – rreth 70 € dhe miq vetëm në vendin e katërt – në mesatare pak mbi 50 €. Dhe mos harroni se të gjitha këto numra të zbatohet për një person i vetëm! E pra, të paktën familja ende vjen e para – që është padyshim një lehtësim i vogël!

Fakti  #7: Ora e Hapjes

Hapja e dyqaneve në 6 të mëngjesit ka qenë një traditë e Black Friday për shumë vite. Por mijëvjeçari i ri solli tradita të reja – disa shitës hapin dyqanet e tyre në 04:00 të mëngjesit. Dhe trendi nuk ka të ndaluar – në vitet e fundit është e zakonshme për tu hapur dyqanet tashmë në mesnatë. A dëshironi të provoni pak blerje të mesnatës?

Fact #8: Homologu i Black Friday

Po, Premtja e zezë ka homologun e saj dhe ai quhet e Hëna e Internetit. Termi është shpikur nga specialistë të marketingut disa vite më parë për të bindur njerëzit të blejnë online. Hëna e Internetit  ndodh vetëm pas fundjavës së Black Friday dhe miliona dhe miliona njerëz shpenzojnë paratë e tyre për blerje në internet në atë ditë çdo vit. E hëna e Internetit është përhapur edhe në pjesë të tjera të botës, duke përfshirë Evropë – doni të bashkoheni këtë vit?

“Black Friday” zyrtarisht hapen në sezonin e krishtlindjeve./21Media