FIFA ka vendosur ndryshimin më të madh në futboll, duke vendosur një rregull që nga koha e Bosman në vitin 1995 dhe çështja është që lojtarët së shpejti mund të marrin leje për të ndryshuar ekipin kombëtar.

Njerëzit kryesorë të FIFA-s pretendojnë se ata kanë punuar për rregullin e ri për dy vjet dhe se ai mund të zbatohet shumë shpejt. Futbolli do të ndryshonte plotësisht në rast të prezantimit të tij dhe këtu është pikërisht ajo për të cilën bëhet fjalë.

Deri më tani, lojtarët që kanë luajtur të paktën një minutë në ndeshjet zyrtare për një ekip të caktuar kombëtar nuk kanë të drejtë të shkojnë në një tjetër, përveç në raste të jashtëzakonshme.

Deri më tani, kjo ka qenë e vlefshëm vetëm për lojtarët që shkuan në ekipet e reja kombëtare si Kosova. Kur Kosova është pranuar në UEFA dhe FIFA, të gjithë lojtarët që kishin nënshtetësi të Kosovës dhe luanin për disa ekipe të tjera kombëtare, mund të luanin për Kosovën.

Nga viti i ardhshëm, çdo lojtar që për ndonjë arsye mund të luajë për dy ose më shumë skuadra kombëtare (shtetësi të dyfishtë, natyralizim ose mundësi natyralizimi) duhet të jetë në gjendje të ndryshojë “shtetësinë e futbollit”.

Nëse një lojtar ka regjistruar tre ose më pak paraqitje në ndeshjet zyrtare të kombëtares deri në 21-vjeç dhe këto janë kualifikimet për garat kryesore, atëherë ai ka të drejtë të ndryshojë përkatësinë e tij. Sidoqoftë, të paktën tri vjet duhet të kenë kaluar nga paraqitja e tij e fundit për kombëtaren.

Ky rregull do të zbatohet për shkak të ish-lojtarit të Barcelonës, Munir El Haddadi. Ai dëshironte të luante për Marokun në Kupën e Botës në Rusi, por ai nuk mundi ta bënte këtë pasi një herë në vitin 2014 ka luajtur për Spanjën, në kualifikimet e Euro 2016, në të cilën ka luajtur vetëm 13 minuta.

Çështja e tij ka përfunduar në CAS, i cili ka vendosur kundër tij, por ai tani do të jetë në gjendje të luajë për Marokun pasi kanë kaluar tri vjet nga paraqitja e tij e fundit për Spanjën.