Sot u shpall edhe fituesi i çmimit Nobel Për Paqe

Sot u shpall edhe fituesi i çmimit Nobel Për Paqe

Ky çmim ndahet qysh nga viti 1901, megjithëse në shumë vite nuk kishte ndarje të çmimeve, për shkak të arsyeve të ndryshme.

Kujtojmë se në vitin 1979 këtë çmim e ka fituar edhe personazhi shumë i famshëm me origjinë shqiptare, Nënë Tereza.

Në vazhdim mund ta shihni listën e plotë të fituesve nga viti 1901 e deri me 2017:

2017 – Fushata Ndërkombëtare për Eliminimin e Armëve Bërthamore

2016 – Presidenti kolumbian, Juan Manuel Santos

2015 – Katërshja e Dialogut Kombëtar të Tunizisë

2014 – Malala Yousafzai dhe Kailash Satyarthi

2013 – Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike

2012 – Bashkimi Evropian

2011 – Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee dhe Tawakkul Karman

2010 – Liu Xiaobo

2009 – Barak Obama

2008 – Martti Ahtisaari

2007 – Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike i OKB-së dhe Al Gore

2006 – Muhammed Yunus dhe Grameen Bank

2005 – Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike dhe Mohamed ElBaradei

2004 – Wangari Maathai

2003 – Shirin Ebadi

2002 – Jimmy Carter

2001 – OKB dhe Kofi Anan

2000 – Kim Dae Jung

1999 – Mjekët pa kufij (OJQ)

1998 – John Hume dhe David Trimble

1997 – Fushata Ndërkombëtare për Ndalimin e Minave Tokësore dhe Jody Williams

1996 – Carlos Filipe Ximenes Belo dhe Jose Ramos-Horta

1995 – Konferenca mbi Shkencën dhe Çështjet Botërore

1994 – Yasser Arafat, Shimon Peres dhe Yitzhak Rabin

1993 – Nelson Mandela dhe Frederik Willem de Klerk

1992 – Rigoberta Menchu

1991 – Aung San Suu Kyi

1990 – Mihail Gorbaçov

1989 – Dalai Lama

1988 – Forcat paqeruajtëse të OKB-së

1987 – Oscar Arias Sanchez

1986 – Elie Wiesel

1985 – Mjekët Ndërkombëtarë për Parandalimin e Luftës Bërthamore

1984 – Desmond Tutu

1983 – Lech Walesa

1982 – Alva Myrdal dhe Alfonso Garcia Robles

1981 – Zyra e Komisionerit të Lartë të OKB-së për Refugjatët

1980 – Adolfo Perez Esquivel

1979 – Nënë Tereza

1978 – Mohamed Anwar al-Sadat dhe Menachem Begin

1977 – Amnesty International (OJQ)

1976 – Betty Williams dhe Mairead Corrigan

1975 – Andrei Saharov

1974 – Sean MacBride dhe Eisaku Sato

1973 – Henry Kissinger dhe Le Duc Tho

1972 – Asnjë çmim

1971 – Vili Brandt

1970 – Norman Borlaug

1969 – Organizata Ndërkombëtare e Punës

1968 – Rene Cassin

1967 – Asnjë çmim

1966 – Asnjë çmim

1965 – Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijë

1964 – Martin Luther King Jr

1963 – Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq dhe Shoqatës së Lidhjes së Kryqit të Kuq

1962 – Linus Carl Pauling

1961 – Dag Hammarskjold

1960 – Albert Lutuli

1959 – Philip Noel-Baker

1958 – Georges Pire

1957 – Lester Bowles Pearson

1956 – Asnjë çmim

1955 – Asnjë çmim

1954 – Zyra e Komisionerit të Lartë të OKB-së për Refugjatët

1953 – George Catlett Marshall

1952 – Albert Schweitzer 1951 dhe Leon Jouhaux

1950 – Ralph Bunche

1949 – John Boyd Orr

1948 – Asnjë çmim

1947 – Quakers (Shoqëria Fetare e Miqve)

1946 – Emily Greene Balch dhe John Raleigh Mott

1945 – Cordell Hull

1944 – Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq

1943 – Asnjë çmim

1942 – Asnjë çmim

1941 – Asnjë çmim

1940 – Asnjë çmim

1939 – Asnjë çmim

1938 – Zyra Ndërkombëtare e Nansenit për Refugjatët

1937 – Edgar Algernon Robert Gascoyne Cecil

1936 – Carlos Saavedra Lamas

1935 – Carl von Ossietzky

1934 – Arthur Henderson

1933 – Norman Angell

1932 – Asnjë çmim

1931 – Jane Addams dhe Nicholas Murray Butler

1930 – Lars Olof Jonathan Soderblom

1929 – Frank Billings Kellogg

1928 – Asnjë çmim

1927 – Ferdinand Buisson, Ludwig Quidde

1926 – Aristide Briand dhe Gustav Stresemann

1925 – Austen Chamberlain dhe Charles Gates Dawes

1924 – Asnjë çmim

1923 – Asnjë çmim

1922 – Fridtjof Nansen

1921 – Karl Hjalmar Branting dhe Christian Lous Lange

1920 – Leon Victor Auguste Bourgeois

1919 – Thomas Woodrow Wilson

1918 – Asnjë çmim

1917 – Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq

1916 – Asnjë çmim

1915 – Asnjë çmim

1914 – Asnjë çmim

1913 – Henri La Fontaine

1912 – Elihu Root

1911 – Tobias Michael Carel Asser dhe Alfred Hermann Fried

1910 – Byroja e Përhershme Ndërkombëtare e Paqes

1909 – Auguste Marie Francois Beernaert dhe Paul Henri Benjamin

1908 – Klas Pontus Arnoldson dhe Fredrik Bajer

1907 – Ernesto Teodoro Moneta dhe Louis Renault

1906 – Theodore Roosevelt

1905 – Bertha Sophie Felicita von Suttner

1904 – Instituti i së Drejtës Ndërkombëtare

1903 – William Randal Cremer

1902 – Elie Ducommun dhe Charles Albert Gobat

1901 – Jean Henry Dunant dhe Frederic Passy /21Media