Franca ka thënë se gradualisht do të ndalojë përdorimin e kafshëve të egra në cirkët udhëtues si pjesë e masave të reja për mirëqenien e kafshëve.

Të martën, Ministrja e Ekologjisë Barbara Pompili tha, “Qëndrimi ynë ndaj kafshëve të egra ka ndryshuar.”

Ajo gjithashtu njoftoi një ndalim të fermave të bujqësisë të përdorin kafshët për përfitimin e leshit dhe mbajtjen e delfinëve dhe orkave në robëri në parqet detare.

Masa u përshëndet si “një fitore historike” nga grupet kryesore të të drejtave të kafshëve, përcjell portali rtv21.tv

“Është koha për të hapur një epokë të re në marrëdhëniet tona me këto kafshë [të egra],” tha zonja Pompili gjatë një konference shtypi.
“Është koha që magjepsja jonë stërgjyshore me këto qenie të egra nuk do të thotë më që ata të përfundojnë në robëri”.

Ministrja nuk përshkroi një afat të saktë për ndryshimet, por tha se ato do të zbatoheshin “në vitet që do të vijnë”.

“Vendosja e një date për të nuk i zgjidh të gjitha problemet,” u tha ajo gazetarëve.

Arinjtë, tigrat, luanët, elefantët dhe kafshët e tjera të egra nuk do të lejohen më në cirkët udhëtues nën ndalimin. Por qeveria tha se rregullat nuk do të zbatoheshin për kopshtet zoologjike dhe atraksione të tjera të përhershme ose shfaqje.

Përveç masave, dhe duke filluar menjëherë, zonja Pompili tha se tre akuariumet detare të Francës nuk do të ishin më në gjendje të mbarështonin ose të sillnin delfinë ose orka të reja. Asnjë akuarium i ri detar nuk do të ndërtohej, tha ajo.

Ministri shtoi se qeveria po konsideronte krijimin e një vendi të shenjtë për kafshët aktualisht në robëri.

Zonja Pompili tha se qeveria do të ofronte një paketë prej 8 milionë euro (7.3 milion £; 9.3 milionë dollarë) për të ndihmuar cirkët dhe parqet detare të përshtaten me masat e reja.

“Ne jemi duke kërkuar që [cirkët] të rishpikojnë vetveten,” tha ajo. “Ky tranzicion do të përhapet gjatë disa viteve sepse do të ndryshojë jetën e shumë njerëzve.”

Por njoftimi u prit me zemërim nga industria e cirkut.

“Ajo nuk donte të na dëgjonte,” i tha agjencisë së lajmeve AFP William Kerwich, kreu i sindikatës së trainerëve të kafshëve në cirk. “Kush do të paguajë për mishin për luanët dhe tigrat dhe ushqimin për elefantët?””Cirkët do të duhet të braktisin kafshët e tyre dhe ministri do të jetë përgjegjës,” shtoi ai.

Ndërkohë, grupet e të drejtave të kafshëve vlerësuan njoftimin e qeverisë./21Media