Këlyshi u quajt Dogor

Këlyshi u quajt Dogor

Shkencëtarët po përpiqen të përcaktojnë nëse një këlysh i ngrirë 18 mijëvjeçar, i cili u gjet në Siberi, është qen apo ujk.

Këlyshi ishte vetëm dy muajsh kur vdiq, por falë kushteve të akullta në Siberi, trupi i tij u ruajt në mënyrë të përsosur, përfshirë leshrat, surratin dhe dhëmbët.

Testet e ADN-së e kanë bërë të pamundur të përcaktohet se çfarë lloj kafshe është dhe shkencëtarët spekulojnë se këlyshi mund të përfaqësojë një lidhje evolucionare midis ujqërve dhe qenve të sotëm. Analizat e gjeneve kanë treguar se bëhet fjalë për një këlysh të gjinisë mashkullore.

Studiuesi Dave Stanton i Qendrës për Paleontologji në Suedi tha për CNN se kafsha mund të ishte paraardhësi i qenve dhe ujqërve.

Shkencëtarët vazhdojnë analizën e tyre të ADN-së dhe besojnë se gjetjet mund të thonë shumë për evolucionin e qenve. Këlyshi u quajt Dogor.

Qentë e sotëm besohet se janë pasardhës të ujqërve, por ka debate rreth asaj se kur qentë janë zbutur. Një studim i vitit 2017 zbuloi se kjo ka ndodhur 20 mijë deri 40 mijë vjet më parë.