Një artefakt i humbur 5,000-vjeçar nga Piramida e Madhe e Gizës është gjetur në një kallaje puro në Universitetin e Aberdeen nga një arkeolog egjiptian.

Fragmentet e drurit të kedrit ishin një nga tre objektet e gjetura brenda piramidës në Giza në Egjipt pasi u zbuluan në Dhomën mbretërore në vitin 1872 nga inxhinieri Waynman Dixon.

Dy prej tyre janë vendosur tani në Muzeun Britanik, por pjesa e drurit kishte munguar për më shumë se një shekull, transmeton rtv21.tv.

Në vitin 2001, u zbulua një rekord i cili tregonte se fragmenti i drurit mund t’i ishte dhuruar koleksioneve muze të Universitetit të Aberdeenit, por ai kurrë nuk ishte klasifikuar dhe nuk mund të gjendej.

Në fund të vitit të kaluar, ndihmësja e kuratorit Abeer Eladany, nga Egjipti, bëri një zbulim të papritur ndërsa ishte duke kryer një përmbledhje të sendeve të vendosura në koleksionin e universitetit të Azisë.

Arkeologu gjeti një kallaje puro me flamurin e dikurshëm të Egjiptit në majë, i cili nuk dukej se i përkiste koleksionit aziatik dhe pasi e referoi me rekorde të tjera, e kuptoi se ishte fragmenti i humbur, tani në disa pjesë.

Kufizimet e pandemisë vonuan datimin e fragmentit, por rezultatet e kthyera kohët e fundit tregojnë se druri mund të datohet diku në periudhën 3341-3094 BC.

Kjo mbështet idenë se reliket e Diksonit u përdorën gjatë ndërtimit të Piramidës së Madhe dhe nuk u lanë më vonë artefakte nga ata që eksploronin dhomat./21Media