Pesë gjëra interesante që vizitorët duhet t'i dinë

Pesë gjëra interesante që vizitorët duhet t’i dinë

Nëse keni ëndërr për të vizituar Japoninë, atëherë ndoshta e dini se në këtë vend gjërat janë vërtet të ndryshme nga ato, për të cilat ju mund të jeni mësuar. Natyrisht, kjo mund të thuhet për pothuajse çdo vend, por Japonia është ende mjaft i veçantë.

Për shembull, atje ju mund të merrni një gamë të gjerë shërbimesh në çdo kohë, brenda ditës dhe natës në një dyqan të rregullt ushqimor, por ju nuk mund të vizitoni një saunë nëse keni tatuazhe.

Në Japoni, ka shumë rregulla, por më e rëndësishmja është që të mos shkaktojë probleme për njerëzit e tjerë.

Më poshtë ju sjellim disa këshilla, që mund të jenë të dobishme për këdo që dëshiron të vizitojë Japoninë, përcjell rtv21.tv

Hotele kapsulash

Hotelet e rregullta në Japoni janë jashtëzakonisht të shtrenjta dhe qëndrimi në një dhomë hoteli me njerëz që nuk e dini nuk është për të gjithë. Pra, nëse nuk jeni klaustrofobik, (nuk keni frikë të rmbylleni në një hapësirë apo dhomë të vogël) ekziston një rrugëdalje – hotelet kapsule. Ato janë relativisht të lira, por ende mjaft private. Dhe ato duken super-futuristike!

Dyqanet 24/7 mund t’ju ndihmojnë në pothuajse çdo situatë

Konbinis janë dyqane të vogla 24/7 që janë kudo. Ju mund të blini shumë gjëra të ndryshme në to, duke përfshirë ushqimin e gatuar, produktet dhe shërbimet e tjera. Ju mund t’i dalloni lehtësisht ato dyqane nga tabelat e tyre: ato zakonisht janë pjesë e 7-Eleven, Family Mart, Ministop dhe Lawson.

Ndryshe nga shumë dyqane të rregullta, konbinis jo vetëm që shesin produkte bazë, por gjithashtu ju lejojnë të keni një fotokopje të bërë, të dërgoni ose të merrni një paketë, të paguani faturat, ose të blini një avion apo biletë koncerti, përcjell rtv21.tv

Jini gati të hiqni këpucët para se të hyni në një shtëpi, një tempull dhe vende të tjera

Njerëzit japonezë mendojnë se hapësira jashtë shtëpisë është me të vërtetë e ndyrë, kështu që gjithmonë duhet të hiqni këpucët para se të hyni në shtëpinë e dikujt. E njëjta gjë vlen edhe për disa vende të tjera: hotele tradicionale japoneze, tempuj, qendra të komunitetit, shkolla dhe disa restorante. Nëse do të vizitoni ndonjë nga vendet e cekura më lartë, për herë të parë, sigurohuni që të shihni nëse ka shenja që ju kërkojnë të hiqni këpucët.

Në Japoni, ekziston një lloj i veçantë këpucësh për të vizituar banjën sepse konsiderohet të jetë e ndyrë, ndryshe nga pjesa tjetër e shtëpisë. Përveç kësaj, ata nuk do t’ju lejojnë të hyni brenda një tempulli nëse jeni me këpucët tuaja, por është e ndaluar të shkoni këmbëzbathur, kështu që merrni një palë çorape.

Në çdo lagje, ka 24 orë stacione policore të quajtur KOBAN, ku çdo turist mund të marrë ndihmë

Më shumë se 100 vjet më parë në Tokio dhe pastaj në pjesën tjetër të Japonisë ishte krijuar një sistem i stacioneve policore të quajtur KOBAN. Që nga viti 1990, kjo fjalë ishte shkruar me shkronja të mëdha – KOBAN. Përgjegjësitë e këtyre policëve shkojnë shumë përtej mbajtjes së gjërave në rregull.

Gjëja më e rëndësishme që duhet të mbani mend në Japoni është parimi “pa probleme”

Kur flasim për Japoninë është e vështirë të mos përmendim faktin që njerëzve nuk u pëlqen fakti të shkaktojnë telashe për të tjerët. Që nga kohët e lashta, njerëzit në Japoni kanë jetuar në territore të vogla dhe nuk kishte hapësirë të mjaftueshme për të gjithë. Pra, ato janë përdorur për të mos shkaktuar probleme për të tjerët./21Media