Një studim i botuar në Journal of Family Psychology zbuloi se arsyet e angazhimit tonë në një marrëdhënie mund të reduktohen në katër kategori. Secila prej këtyre arsyeve ka fuqinë të parashikojë nëse një marrëdhënie mund t’i rezistojë kohës ose do të prishet për shkak të fatkeqësive.

Shumë kanë argumentuar se është e rëndësishme të shqyrtohen aspekte të ndryshme të angazhimit në marrëdhëniet romantike, por pak studime e kanë bërë këtë.

Duke përdorur një anketë të të rriturve të pamartuar në marrëdhënie, një studim ekzaminoi katër aspekte të angazhimit ndaj marrëdhënieve dhe shoqërimin e tyre me rregullimin dhe stabilitetin e tyre.

Duke përdorur të dhëna nga 1,184 gra të pamartuara amerikane në marrëdhënie, studiuesit zbuluan se tri nga katër llojet e fejesës në një marrëdhënie lidhen me nivele më të larta të stabilitetit të marrëdhënies dhe mund të parashikojnë nëse çiftet do të qëndrojnë së bashku. Tri llojet e detyrimeve ishin:

Detyrimet ndër-personale (ndjenjat pozitive ndaj partnerit dhe dëshira për të qëndruar së bashku)

Presioni shoqëror për të qëndruar së bashku

“Kufizime materiale” siç janë fëmijët e përbashkët, qiraja ose një kafshë shtëpiake

Lloji i katërt dhe i fundit i detyrimit shoqërohej me një probabilitet më të lartë të shkyçjes. Studiuesit e kanë quajtur këtë kategori një “sens të kufizimit”. Nëse keni qenë ndonjëherë në një lidhje që zgjatë shumë, ju ndoshta jeni ndjerë të bllokuar ndonjëherë.

“Më shumë angazhim, më shumë kufizime materiale dhe të perceptuara dhe më pak ndjenja të kufizimit janë të lidhura në mënyrë unike me një gjasë më të madhe që partnerët të qëndrojnë së bashku për një periudhë prej tetë muajsh”, përfundojnë autorët e studimit.

Bëhuni aktiv

Chris Kraft, MD, psikolog dhe ekspert i marrëdhënieve për Johns Hopkins Medicine sugjeroi që të shkoni për një vrapim, çiklizëm ose kopshtari – gjithçka që shtyn endorfinat tuaja. “Çiftet që ulen për një kohë të gjatë mund të fillojnë me zakone të shëndetshme, si shëtitjet e rregullta në natyrë së bashku në atë kohë”, tha Kraft.

Planifikoni diçka argëtuese

Sipas Kraft, krijimi i planeve të reja, të ndryshme mund të ndikojë shumë në mirëmbajtjen e marrëdhënies tuaj – dhe një gjest i vogël do të vlerësohet me të vërtetë në mjedisin tuaj aktual.