Nëse çdo natë flini me grimin në fytyrë, kjo gjë është më e dëmshme seç mund të duket. Përveç shkatërrimit të çarçafëve, grimi mund të dëmtojë pamjen tuaj dhe në këtë mënyrë e ekspozoni veten ndaj rreziqeve serioze.

Cilat janë këto pasoja që mund të sjellë mos-heqja e grimit kur shtriheni për të fjetur?

Bllokon poret

Shumë produkte kozmetike, veçanërisht ato që përmbajnë silikone ose akrilikë, mund të bllokojnë poret tuaja. Këta përbërës depërtojnë në poret tuaja dhe bllokojnë bakteret dhe vajrat natyrorë brenda tyre. Kombinimi i vajit, djersës, baktereve dhe qelizave të vdekura të lëkurës mund të çojë në poret e bllokuara. Mund të ndodhë edhe gjatë ditës kur jeni të grimuara, por lënia e makeup-t gjatë gjithë natës i rrit këto shanse.

Shkakton shpërthime

Kur nuk e hiqni grimin para se të shkoni në shtrat, lëkura juaj merr më pak oksigjen. Kimikatet irrituese në produkte, gjithashtu qëndrojnë në kontakt me lëkurën tuaj për më shumë kohë. Nëse lëkura juaj nuk pushon gjatë natës nga grimi, kimikatet e dëmshme dhe mungesa e oksigjenit përfundimisht mund të çojnë në puçrra dhe akne.

Mund të çojë në plakje të parakohshme

Ngjyrat artificiale dhe përbërësit e tjerë të kozmetikës mund të shkaktojnë reaksione kimike të dëmshme dhe të përshpejtojnë plakjen e lëkurës. Lëkura jonë vepron si një pengesë mbrojtëse për mjedisin tonë dhe nëse nuk e ndihmojmë atë të ‘rigjenerohet’ natën, mbrojtja e saj dobësohet dhe mund të ndodhin ndryshime të padëshiruara.

Mund të shkaktojë infeksione të syve dhe të dëmtojë qerpikët tuaj

Optometristët na paralajmërojnë se shumë produkte të përbërjes së syve përmbajnë formaldehid, metale të rënda dhe toksina të tjera. Gjumi me toksina në lëkurën tuaj mund të çojë në acarim dhe madje të shkaktojë rënien e hershme. Nëse nuk e hiqni rimelin për vetulla rregullisht, mund të rezultojë në inflamacion të syrit, sipas një studimi të fundit.

Buzët tuaja çahen

Kur mbani buzëkuq gjatë ditës, zakonisht nuk qëndron në mënyrë perfekte gjithë kohës, sepse ngrënia dhe pirja e bëjnë atë të konsumohet shpejt. Por kur flini, buzëkuqi ka mjaft kohë për të thithur lagështinë nga buzët tuaja. Nëse nuk e fshini buzëkuqin para se të flini, ka shumë mundësi që të zgjoheni me buzë të thata dhe të çara.