​Gjermania bën thirrje për një gjykatë speciale për të ndjekur penalisht rusët për luftën në Ukrainë

Gjermania bëri thirrje të hënën për një gjykatë speciale ndërkombëtare për të ndjekur penalisht liderët rusë për luftën në Ukrainë.
Gjykata duhet të jetë e bazuar jashtë vendit, por të nxjerrë juridiksionin e saj nga ligji penal ukrainas dhe të jetë në gjendje të hetojë dhe gjykojë udhëheqjen ruse, tha ministrja e Jashtme Annalena Baerbock në një fjalim kryesor në Akademinë e Hagës për të Drejtën Ndërkombëtare.
Baerbock tha se ajo diskutoi me homologun e saj ukrainas Dmytro Kuleba mundësinë e krijimit të një gjykate të tillë së bashku me disa partnerë, njoftoi transmetuesi publik ARD.
Ajo tha se ishte e rëndësishme që gjykata të kishte një “komponent ndërkombëtar”.
“Për shembull, një vendndodhje jashtë Ukrainës me mbështetje financiare nga partnerët dhe me prokurorë dhe gjyqtarë ndërkombëtarë mund të mbështesë paanshmërinë dhe legjitimitetin e kësaj gjykate”, tha ajo.
Një institucion i veçantë “nuk është një zgjidhje ideale, as për mua”, tha Baerbock.
“Por fakti që ne kemi nevojë për këtë zgjidhje të veçantë është sepse e drejta jonë ndërkombëtare aktualisht ka një zbrazëti,” tha ajo, duke theksuar nevojën për të përcjellë një “mesazh shumë të qartë për udhëheqjen ruse … dhe të gjithë të tjerët në botë se një luftë agresioni … nuk do të mbetet pa u ndëshkuar.”
Në të njëjtën kohë, Baerbock bëri thirrje për një reformë të ligjit penal ndërkombëtar për të mbyllur një boshllëk të dukshëm ligjor.
Baza ligjore për Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) në Hagë duhet të rregullohet në afat të mesëm në mënyrë që vepra e luftës agresive të mund të ndiqet penalisht pa kufizime, tha ajo.
Një nga arsyet pse kjo aktualisht nuk është e mundur është se as Rusia dhe as Ukraina nuk janë palë në Statutin e Romës, i cili përbën bazën ligjore për gjykatën.
“Putin po shkel parimet më elementare të së drejtës ndërkombëtare që lidhin të gjithë popujt”, tha Baerbock.
“Lufta e Rusisë kundër Ukrainës është gjithashtu një luftë kundër ligjit”.
Ministrja tha se vizita e saj në Hagë kishte për qëllim të bënte të qartë se “e drejta ndërkombëtare është e fortë dhe na takon të gjithëve ta zbatojmë dhe ta forcojmë atë tani”.
“Bomba thërrmuese të hedhura mbi civilët paqësorë, burgjet e torturave në bodrumet e errëta, rrëmbimi i mijëra fëmijëve ukrainas – asgjë nuk mund të justifikojë tërbimin e Rusisë në Ukrainë, që është në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar dhe mizor, ose brutalitetin e luftës”, tha Baerbock.
Prokurori i ICC-së, Karim Khan tashmë po heton situatën në Ukrainë dhe hetimi mund të mbulojë krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit dhe gjenocidin.

Back to top button