Të pranishë edhe presidentët e shteteve të tjera

Të pranishë edhe presidentët e shteteve të tjera

Gjermania të shtunën shënoi 30 vjetorin e rënies së Murit të Berlinit që ndau Gjermaninë Lindore dhe Perëndimore, me Presidentin Frank-Walter Steinmeier duke falënderuar fqinjët e Evropës Lindore për mundësinë e një revolucioni paqësor.

Rrëzimi i murit, i cili kishte ndarë Lindjen e sunduar nga komunistët dhe Perëndimin kapitalist në Berlin për gati tre dekada dhe u bë një simbol i fuqishëm i Luftës së Ftohtë, u pasua një vit më vonë nga ribashkimi i Gjermanisë në 1990.

“Së bashku me miqtë tanë, ne kujtojmë me mirënjohje të thellë ngjarjet 30 vjet më parë,” tha Steinmeier gjatë një ceremonie në Memorialin e Murit të Bernauer Strasse Berlin, në të cilin morën pjesë gjithashtu kancelarja Angela Merkel dhe krerët e shteteve nga Polonia, Hungaria, Sllovakia dhe Republika Czecheke.

“Pa guximin dhe vullnetin për lirinë e polakëve dhe hungarezëve, çekët dhe sllovakët, revolucionet paqësore në Evropën Lindore dhe ribashkimi i Gjermanisë nuk do të ishin të mundshme,” tha Steinmeier.

Gjatë ceremonisë, Steinmeier dhe presidentët e Polonisë, Hungarisë, Sllovakisë dhe Republikës Czecheke vendosën trëndafila në një hendek të vogël në mbetjet e murit në memorial, përcjell portali rtv21.tv.

Në gusht 1989, rojet kufitare hungareze për herë të parë lejuan njerëz nga Gjermania Lindore të kalojnë lirshëm në Austri, duke i hapur rrugën rënies së Murit të Berlinit tre muaj më vonë dhe me të edhe përfundimin e Perdes së Hekurt.

Steinmeier theksoi, megjithatë, se ngjarja historike nuk shënoi “fundin e historisë” siç deklaroi historiani amerikan Francis Fukuyama. Lufta e sistemeve politike kishte vazhduar dhe e ardhmja ishte më e pasigurt se kurrë më parë, shtoi ai.

“Demokracia liberale po sfidohet dhe vihet në dyshim,” tha Steinmeier. Kjo është arsyeja pse Gjermania dhe aleatët e saj evropianë u detyruan të luftojnë çdo ditë për një Evropë paqësore dhe të bashkuar me secilin vend që duhet të bëjë pjesën e vet për të kapërcyer dallimet”, shtoi ai.

Mesazhi i tij u bë jehonë nga Merkel në një fjalim të shkurtër gjatë një shërbimi përkujtimor në kapelën e memorialit.

“Vlerat mbi të cilat është themeluar Evropa – liria, demokracia, barazia, sundimi i ligjit, respektimi i të drejtave të njeriut – janë gjithçka që është e vetëkuptueshme. Dhe ato duhet të jenë të mbushura me live dhe duhet të mbrohen përsëri dhe përsëri. “, tha ajo.

Festimet në Berlin ishin për shkak të kulminimit të një feste në Portën e Brandenburgut në mbrëmje duke shfaqur orkestrën Staatskapelle Berlin të drejtuar nga Daniel Barenboim dhe muzikë elektronike me legjendën e DJ DJ WestBam./21Media