Gjiganti farmaceutik  AstraZeneca ka njoftuar se është gati të sigurojë një vaksinë për koronavirusin në shtator.

Firma tha se kishte lidhur marrëveshje për të ofruar të paktën 400 milion doza të vaksinës, të cilat po zhvillon me Universitetin e Oksfordit.

AstraZeneca tha se ishte në gjendje të prodhojë një miliard doza të vaksinës AZD1222 gjatë këtij viti dhe vitin tjetër.

Gjykimet fillestare janë në proces dhe AstraZeneca tha se pranon  që vaksina mund  edhe të mos funksionojë.

Por kompania tha se ishte e angazhuar për avancimin e programit klinik.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se vaksina kundër koronavirusit, nëse realizohet, mund të mos i sigurojë imunitet të plotë, ndërsa Kryeministri Boris Johnson ka paralajmëruar se vaksina mund të mos gjendet kurrë.

Përkundër këtyre rezervave, studimi intensiv vazhdon, me rreth 80 grupe në të gjithë botën që punojnë për vaksina të mundshme.

‘Tragjedia globale’

AstraZeneca tregoi se prodhimi do të zhvillohej në më shumë se një vend. Kompania  falenderoi qeveritë e Mbretërisë së Bashkuar dhe SHBA-së për “mbështetje të konsiderueshme për të përshpejtuar zhvillimin dhe prodhimin e vaksinës”.

AstraZeneca gjithashtu tha se ishte në diskutime me Institutin Serum të Indisë dhe partnerë të tjerë të mundshëm për të rritur prodhimin dhe shpërndarjen.

Kompania nënvizoi se kishte marrë një mbështetje prej më shumë se 1 miliard dollarë nga Autoriteti i Kërkimeve dhe Zhvillimit të Avancuar Biomjekësor i ShBA-së (BARDA) për zhvillimin, prodhimin dhe shpërndarjen e vaksinës.

Shefi ekzekutiv i AstraZeneca Pascal Soriot e përshkroi pandeminë e koronavirusit si “një tragjedi globale” dhe “një sfidë për të gjithë njerëzimin”.

“Ne kemi nevojë për të mposhtur virusin së bashku ose ai do të vazhdojë të shkaktojë vuajtje të mëdha personale dhe të lërë plagë të qëndrueshme ekonomike dhe sociale në çdo vend të botës. Jemi krenarë që bashkëpunojmë me Universitetin e Oksfordit për ta kthyer punën e tyre themelore në një ilaç që mund të prodhohet në shkallë globale,” tha ai.