Nëse nuk flini një natë, niveli i gjakut të proteinës tau rritet në gjak

Nëse nuk flini një natë, niveli i gjakut të proteinës tau rritet në gjak

Vitet e fundit, ka pasur një numër në rritje studimesh që kanë adresuar studimin e gjumit, mirëqenien dhe efektet negative të gjumit të pamjaftueshëm. Tani një studim nga Universiteti i Uppsala në Suedi ka zbuluar se gjumi i një nate mund të dëmtojë ndjeshëm trupin tuaj, veçanërisht kur bëhet fjalë për burrat.

Shkencëtarët kanë zbuluar se nëse nuk flini një natë, niveli i gjakut të proteinës tau, e cila shoqërohet me zhvillimin e sëmundjes së Alzheimerit, rritet në gjak.

Studimi ka zbuluar se për shkak të një nate pa gjumë, madje edhe tek individë të rinjë, të shëndetshëm, veçanërisht burra, niveli i proteinave tau rritet në gjak, gjë që mund të ketë efekte të qëndrueshme në shëndetin tonë.

Çfarë është tau?

Proteina tau ose proteina t ndihmon në stabilizimin e përbërjes së brendshme të qelizave të trurit. Në sëmundjen e Alzheimerit, niveli i kësaj proteine është i lartë, duke shkaktuar ndarje të brendshme të qelizave.

Kur një sasi e madhe e kësaj proteine është e lidhur, sëmundja e Alzheimerit dhe demenca mund të ndodhin. Në një person të shëndetshëm, niveli i proteinës tau dhe toksinës në tru pastrohet gjatë gjumit. Si rezultat, nuk mun të flini, flini në mënyrë të parregullt ose shqetësoni ciklin e gjumit.

Një studim i vitit 2017 ka zbuluar se te të rriturit e shëndetshëm të moshës së mesme, gjumi i një nate pasqyrohet duke prodhuar një sasi të madhe të proteinave beta amiloide, e cila është përgjegjëse për shumë procese në sëmundjen e Alzheimerit. Nëse gjumi shqetësohet për një javë, nivelet e proteinave tau rriten në mënyrë dramatike.

Ky studim suedez ka zbuluar se burrat që nuk flinin kishin 17% të proteinës tau në gjakun e tyre, ndërsa ata që kishin gjumë të mirë kishin vetëm 2%.

Megjithatë, studiuesit kanë treguar se ky studim është i vogël dhe se këto janë të gjitha supozime që mbeten për tu verifikuar.

“Nivele më të larta të proteinës tau në gjak mund të tregojnë se proteina hiqet ose depozitohet në tru. Studimet e ardhshme duhet ta konfirmojnë këtë.”, ka thënë Jonathan Sidernis, autor i studimit dhe neurolog në Universitetin Uppsala.