Firma “Google Sidewalk Labs” ka anuluar një plan për të ndërtuar një qytet të zgjuar në Kanada, duke përmendur komplikime të shkaktuara nga pandemia Covid-19.

Për disa vjet ajo kishte ndjekur ambiciet për të ndërtuar një qytet të parë dixhital në Toronto.

Shefi ekzekutiv Dan Doctoroff fajësoi “pasigurinë ekonomike të pashembullt” për braktisjen e planit.

Projekti kishte provuar si i diskutueshëm dhe laboratorët tashmë ishin detyruar të mbronin ambiciet e tij, transmeton rtv21.tv.

Në një postim në blog, Doctoroff tha: “Pasiguria ekonomike e pashembullt ka vendosur në të gjithë botën, dhe në tregun e pasurive të patundshme në Toronto. Është bërë shumë e vështirë për ta bërë projektin 12 hektarë të jenë financiarisht të zbatueshëm pa sakrifikuar pjesët thelbësore të planit që ne kishim zhvilluar bashkë me Torfon Waterfront për të ndërtuar një komunitet vërtet gjithëpërfshirës, ​​të qëndrueshëm”.

Vizioni ishte të bëhej një qytet i mbushur me teknologji, nga makina autonome deri në mënyra inovative të grumbullimit të mbeturinave dhe qindra sensorë që grumbullojnë të dhëna për cilësinë e ajrit dhe lëvizjet e njerëzve. Ndërtesat do të ishin të qëndrueshme dhe do të ndërtoheshin në mënyra të reja, dhe korsitë e ciklit do të nxeheshin.

Por disa vunë në dyshim se si Sidewalk Labs kishte fituar kontratën. Kur doli që planifikonte të zhvillonte një projekt  shumë më të madh nga sa u deklarua fillimisht, u shfaq një grup lobi qytetarësh që kundërshtonin planet, duke pyetur pse ata do të dëshironin të ishin “minjtë e laboratorit” në një eksperiment dixhital./21Media