Gratë protestojnë në Kabul!

Një grup aktivistësh afgane sot né Kabul, të kontrolluar nga Talibanët, organizuan një protestë të vogël ,duke bërë thirrje për të drejta të barabarta dhe pjesëmarrje të plotë të grave në jetën politike, konfirmoi CNN.
Pavarësisht rrezikut, një grup i quajtur “Rrjeti i Pjesëmarrjes Politike të Grave”  marshoi në rrugë para Ministrisë së Financave të Afganistanit, duke thirrur parulla dhe duke mbajtur shenja që kërkonin përfshirje në qeverinë afgane dhe duke bërë thirrje për ligj kushtetues.
Pamjet treguan një konfrontim të shkurtër midis një roje talibane dhe disa prej grave, dhe zëri i një burri mund të dëgjohej duke thënë: “Largohu!” para se të rifillonte këndimi.
Mbledhja ishte relativisht e vogël – videoja e skenës e transmetuar drejtpërdrejt nga grupi tregoi vetëm disa dhjetëra demonstruesesh – por përfaqësonte një sfidë të pazakontë publike ndaj sundimit taleban.
Grupi militant është i përfshirë në diskutimet e brendshme rreth formimit të një qeverie, por tashmë kanë sinjalizuar se gratë që punojnë duhet të qëndrojnë në shtëpi, dhe militantët në disa raste kanë urdhëruar gratë të largohen nga vendet e tyre të punës.
Udhëheqësit talebanë këmbëngulin publikisht se gratë do të luajnë një rol të spikatur në shoqëri dhe do të kenë qasje në arsim. Por deklaratat publike të grupit për respektimin e interpretimit të tyre të vlerave islame kanë ngjallur frikën se do të ketë një rikthim në politikat e ashpra të sundimit të talebanëve dy dekada më parë, kur gratë u zhdukën nga jeta publike.
Disa gra afgane tashmë po qëndrojnë në shtëpi nga frika për sigurinë e tyre, dhe disa familje po blejnë burka për të mbuluar femrat e farefisit.
Demonstrata në Kabul vjen një ditë pasi gratë organizuan një demonstratë të ngjashme në qytetin perëndimor të Afganistanit, Herat. Gratë në atë protestë mbajtën një tabelë të madhe që thoshte: “Asnjë qeveri nuk mund të zgjasë pa mbështetjen e grave. Kërkesat tona: E drejta për arsim dhe e drejta për të punuar në të gjitha fushat.”
Lina Haidari, një protestuese në demonstratën e Heratit, tha se “të drejtat dhe arritjet e grave, për të cilat ne kemi punuar dhe luftuar për mbi 20 vjet nuk duhet të injorohen” nën sundimin taleban, sipas videos së ngjarjes nga Getty Images.
“Dua të them se u detyrova të qëndroja në shtëpi për “krimin” se pse isha studente 20 vjet më parë.Kurse, tani 20 vjet më vonë, për krimin e të qenit mësues dhe një grua “!
Protestat vijnë mes frikës së shtuar për sigurinë nën sundimin taleban. Një aktiviste e shquar afgane tha se ajo nuk mori pjesë në demonstratën e Heratit për shkak të një kërcënimi të drejtpërdrejtë. Ajo foli për CNN në kushtet e anonimitetit, nga frika se edhe shprehja e interesit për demonstratën mund t’i kushtonte asaj me ndëshkim!
Muajin e kaluar, zëdhënësi i talebanëve Zabiullah Mujahid tha se gratë nuk duhet të shkojnë në punë për sigurinë e tyre, duke minuar përpjekjet e grupit për të bindur vëzhguesit ndërkombëtarë se grupi do të ishte më tolerant ndaj grave sesa kur ata ishin për herë të fundit në pushtet.
Mujahid tha se udhëzimi për të qëndruar në shtëpi do të ishte i përkohshëm dhe do të lejojë grupin të gjejë mënyra për të siguruar që gratë të mos “trajtohen në një mënyrë mosrespektuese” ose “Zoti na ruajt,per t’i lënduar”. Ai pranoi se masa ishte e nevojshme sepse ushtarët talebanë “vazhdojnë të ndryshojnë dhe nuk janë të trajnuar”.
Shqetësimet për fatin e grave e shtynë Bankën Botërore të njoftojë në të njëjtën ditë se po ndalon ndihmën financiare për vendin e varfër.
Në muajt e parë të ringjalljes së talebanëve në Afganistan, gratë u izoluan gjithnjë e më shumë nga shoqëria dhe u bënë objektiva të ngacmimeve dhe sulmeve-përfshirë vrasjen e profilit të lartë të tre gazetareve femra në mars.
Në fillim të korrikut, kryengritësit hynë në zyrat e Azizi Bank në qytetin jugor të Kandahar dhe urdhëruan nëntë gra që punonin atje të largoheshin, raportoi Reuters. Treguesit femra të bankave u thanë se të afërmit meshkuj do të zinin vendin e tyre.
Pashtana Durrani, themeluesja dhe drejtoresha ekzekutive e Learn, një agjenci jofitimprurëse e fokusuar në arsim dhe të drejtat e grave, tha muajin e kaluar se asaj i kishin mbaruar lotët për vendin e saj: “Ne kemi qenë … duke vajtuar rënien e Afganistanit tani për tani disa kohë. Kështu që nuk ndihem shumë mirë. Përkundrazi, ndihem shumë e pashpresë “, raporton CNN nga Kabuli./E.D-21 Media

Back to top button