Dëshiron ndryshime jo para

Dëshiron ndryshime jo para

Greta Thunberg bën thirrje për më pak çmime dhe më shumë veprime.

Nxënësja 16 vjeçare refuzoi çmimin mjedisor nga Keshilli Nordik i cili kishte një vlerë prej 46 mijë eurosh. Për këtë çmim ajo ka shkruar në llogarinë e saj në rrjetin social Instagram, shkruan rtv21.tv.

“Lëvizja klimatike nuk ka nevojë për më shumë çmime. Ajo që na duhet është që politikanët tanë dhe njerëzit me pushtet të fillojnë të dëgjojnë shkencën dhe të vihen në dispozicion të saj. Ndërsa falënderoi Këshillin Nordik për ‘nderin e madh’, ajo gjithashtu kritikoi vendet nordike për mosrespektimin e ‘reputacionit të madh’ të tyre për çështjet e klimës”, shkruajti aktivistja 16 vjeçare.

View this post on Instagram

 

I have received the Nordic Council’s environmental award 2019. I have decided to decline this prize. Here’s why: “I am currently traveling through California and therefore not able to be present with you today. I want to thank the Nordic Council for this award. It is a huge honour. But the climate movement does not need any more awards. What we need is for our politicians and the people in power start to listen to the current, best available science. The Nordic countries have a great reputation around the world when it comes to climate and environmental issues. There is no lack of bragging about this. There is no lack of beautiful words. But when it comes to our actual emissions and our ecological footprints per capita – if we include our consumption, our imports as well as aviation and shipping – then it’s a whole other story. In Sweden we live as if we had about 4 planets according to WWF and Global Footprint Network. And roughly the same goes for the entire Nordic region. In Norway for instance, the government recently gave a record number of permits to look for new oil and gas. The newly opened oil and natural gas-field, ”Johan Sverdrup” is expected to produce oil and natural gas for 50 years; oil and gas that would generate global CO2 emissions of 1,3 tonnes. The gap between what the science says is needed to limit the increase of global temperature rise to below 1,5 or even 2 degrees – and politics that run the Nordic countries is gigantic. And there are still no signs whatsoever of the changes required. The Paris Agreement, which all of the Nordic countries have signed, is based on the aspect of equity, which means that richer countries must lead the way. We belong to the countries that have the possibility to do the most. And yet our countries still basically do nothing. So until you start to act in accordance with what the science says is needed to limit the global temperature rise below 1,5 degrees or even 2 degrees celsius, I – and Fridays For Future in Sweden – choose not to accept the Nordic Councils environmental award nor the prize money of 500 000 Swedish kronor. Best wishes Greta Thunberg”

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Aktivistja ka frymëzuar miliona njerëz që të protestojnë kundër ndryshimeve klimatike dhe tani ajo u nderua në një ceremoni të mbajtur në Stokholm nga Këshilli Nordik, një organ rajonal për bashkëpunim mes parlamenteve.

Ndonëse i ka vetëm 16 vjet, Greta Tunberg u bë e famshme pasi kishte filluar të protestonte çdo të premte para kuvendit të Suedisë në gusht të vitit të kaluar./21Media