Dërgesa e parë e vaksinës së koronavirusit Pfizer / BioNTech ka mbërritur në Mbretëriinë e Bashkuar.

Është dërguar në një qendër në një vend të pazbuluar dhe tani do të shpërndahet në qendrat e vaksinimit spitalor rreth MB.

MB ka urdhëruar 40 milionë doza – të mjaftueshme për të vaksinuar 20 milionë njerëz, përcjell portali rtv21.tv

Zëvendës shefi mjekësor i Anglisë tha se vala e parë e vaksinimeve mund të parandalojë deri në 99% të pranimeve në spital dhe vdekjeve nga Covid-19.

Duke folur për BBC News, Prof Jonathan Van-Tam tha se do të ishte e mundur nëse të gjithë në listën e përparësisë së parë do të merrnin vaksinën dhe ishte shumë efektive.

Ai tha se ishte thelbësore për të shpërndarë vaksinën “sa më shpejt” dhe në “vëllimin më të lartë” të jetë e mundur, por ai pranoi se do të duhej të kishte një farë fleksibiliteti në listë.

Vaksinat Pfizer / BioNTech janë bërë në Belgjikë dhe kanë udhëtuar në MB përmes Eurotunnel.

Rendi në të cilin njerëzit do të marrin vaksinën rekomandohet nga Komiteti i Përbashkët për Vaksinimin dhe Imunizimin (JCVI) dhe vendoset nga qeveria.

Personat e moshuar në shtëpitë e kujdesit dhe personelin e shtëpive të kujdesit janë vendosur në krye të listës , të ndjekur nga personat mbi 80 vjeç, personeli shëndetësor dhe i kujdesit.

Sidoqoftë, për shkak se spitalet tashmë kanë lehtësi për të ruajtur vaksinën në -70C të domosdoshme, vaksinat e para ka të ngjarë të ndodhin atje – për stafin e shtëpive të kujdesit, stafin e NHS dhe pacientët – për të ulur rrezikun e humbjes së dozave./21Media