Hill: Zgjedhjet në Serbi dhe ShBA nuk mund ta lënë anash dialogun Kosovë

Ambasadori amerikan në Serbi, Christopher Hill tha sot se nuk e sheh se si zgjedhjet, qoftë në Serbi apo në SHBA, mund ta lënë anash dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës apo ta ndalojnë atë për një periudhë të caktuar.

Hill tha për Tanjug se ai pret që dialogu të vazhdojë dhe se “duhet të shikojmë fleksibilitetin” e Beogradit dhe Prishtinës, sepse “në fund dhe në mënyrë të pashmangshme do të duhet të jetë një proces i dhënies dhe marrjes”.

“Sigurisht që nuk dua të pretendoj se nuk jemi në një sezon zgjedhor. Jemi në një sezon zgjedhor dhe sezonet zgjedhore, qoftë në Serbi apo në SHBA, gjithmonë paraqesin sfida të veçanta për politikën. Por sa i përket dialogut të Brukselit, nuk e kuptoj se si ai mund të lihet mënjanë apo të ndalet në asnjë mënyrë”, tha Hill.
I pyetur nëse dialogu në kohën e zgjedhjeve do të vazhdojë me të njëjtin intensitet apo do të ndikohet ende nga procesi zgjedhor, ambasadori amerikan u thotë se duhet ecur përpara.

“Unë mendoj se (përfaqësuesi special i BE-së për dialogun Mirosla) Lajçak doli me të vërtetë me disa ide pozitive për të dyja palët, të cilat mund të përfaqësojnë hapa në procesin e normalizimit të marrëdhënieve,” tha Hill pas panelit “Serbia në botën e ndryshimeve”.

Hill vlerësoi gjithashtu si të rëndësishëm faktin që BE-ja prezantoi një plan rritjeje për rajonin e Ballkanit Perëndimor.

“Dhe ajo që është e rëndësishme është se planet e rritjes varen vërtet nga normalizimi brenda rajonit dhe është e qartë se Serbia dhe Kosova janë të vetmet zona ku nuk ka normalizim,” tha Hill, duke shtuar se ai beson se ka diçka për të dyja palët. në këtë – Beogradi dhe Prishtina. Ai tha se pret që procesi të vazhdojë, por shtoi se parashikimi i suksesit është një çështje krejtësisht tjetër.

“Duhet të shikoni fleksibilitetin e secilës palë, sepse në fund dhe në mënyrë të pashmangshme do të duhet të jetë një proces dhënie dhe marrje,” tha Hill.

I pyetur nëse formimi i Asociacionit do të jetë parakusht për hapat e ardhshëm në dialog, Hill tha se këto detaje duhet të diskutohen me negociatorë të veçantë dhe theksoi se është më e rëndësishme se urdhri që secila palë të dijë se çfarë është e pranueshme për tjera.

Ai përkujtoi se secila palë në dialogun e Brukselit ka disa çështje, elemente që janë të një rëndësie qendrore për të.

“Për palën serbe, Asociacioni është padyshim e rëndësishme, për Kosovën janë gjëra të tjera si anëtarësimi në organizata ndërkombëtare, statusi në NATO dhe së fundi anëtarësimi në BE”, tha Hill.

Prandaj janë duke parë disa elemente specifike, tha ambasadori.

Sipas tij, është e mundur të shkohet përpara nëse bien dakord për elementet.

Vendimi varet nga sa të gatshme janë palët për të arritur një marrëveshje, tha Hill.

Back to top button