Sa shumë i besoni mendjes tuaj?

Sa shumë i besoni mendjes tuaj?

Nuk mund ta imagjinojmë dot sa shpesh shikimi ynë, dëgjimi ose aroma na mashtrojnë.

Më poshtë ju sjellim disa enigma, iluzione optike dhe truket, të cilat tregojnë se gjërat nuk janë aq të thjeshta sa duken.

Ju mund të ngjyrosni një foto me fuqinë e mendimit

Shikoni figurën e majtë për 30 sekonda dhe pastaj lëvizni sytë tuaj në figurën e duhur. Do ta shihni dinosaurin duke u gjelbëruar. Efekti është aktiv derisa të ndizet.

Produktet e ftohta kanë peshë më të madhe sesa ato të ngrohta

Merrni dy kuti kartoni qumështi. Vendoseni njërin prej tyre në frigorifer për një orë, ndërsa kutia e dytë është në kuzhinë, duke marrë temperaturën e dhomës. Pastaj merrni dy kutitë në duar. Qumështi i ngrirë do të duket më i rëndë se qumështi i ngrohtë. Ky efekt njihet si Fenomeni i Weberit.

Të gjitha linjat në ndërtesë janë paralele me njëra-tjetrën

Kjo është Melbourne, Australi. Ndërtesa është unike sepse përfaqëson një iluzion gjeometrik interesant që gjendet në murin e një kafene në Bristol në vitin 1973 (edhe pse disa thonë se iluzioni u gjet më herët). Të gjitha linjat e drejtpërdrejta bardhë e zi dhe objektet janë paralele me njëra-tjetrën, por truri juaj refuzon t’i kuptojë ato.

Kati është absolutisht i barabartë

Megjithatë, truri juaj e sheh vetëm iluzionin 3D të krijuar nga një grup artistësh. Efekti është më i fortë për shkak të reflektimeve që shihni në dyert e xhamit.

Ju nuk do të jeni në gjendje të mendoni se çfarë jeni duke ngrënë nëse mbani të mbyllur hundën tuaj

Mbyllni sytë dhe bllokoni hundën për të parë dhe mos pirë asgjë.

Pyesni dikë që t’ju japë disa ushqime pa thënë se çfarë saktësisht do të hani.

Mundohuni të mendoni shijen e këtij ushqimi.

Shumica e njerëzve nuk do të jenë në gjendje të bëjnë dallimin midis vezëve të ziera dhe marshmallows. Kjo ndodh sepse truri juaj zakonisht e njeh shijen e produkteve me erën e tyre. Nëse nuk ka erë, nuk ka shije. Ky mashtrim përdoret nga fëmijët e zgjuar kur ato bëhen për të ngrënë “ushqim të shëndetshëm” që ata nuk duan apo pëlqejnë.

Iluzionet e arteve trupore

Një nga llojet më interesante të iluzioneve optike është arti i trupit. Artistët krijojnë fotografi hiper-realiste në trupat dhe fytyrat e njerëzve dhe janë aq interesante po t’i vështroni./21Media