​Inteligjenca artificiale do të revolucionarizojë sektorin e kujdesit shëndetësor

Sistemet e kujdesit shëndetësor të mundësuara nga inteligjenca artificiale (AI) do të ndihmojnë profesionistët mjekësorë të bëjnë diagnoza më të sakta, të menaxhojnë proceset e trajtimit në mënyrë më efektive dhe të përmirësojnë kujdesin ndaj pacientit, sipas Zekeriya Kokrek, një psikiatër dhe pedagog në psikologji pranë Universitetit Tregtar të Stambollit.

“Inteligjenca artificiale mundëson diagnostikimin e hershëm të sëmundjeve kritike si kanceri, duke rritur shanset e trajtimit dhe duke përmirësuar normat e mbijetesës”, tha Kokrek për Anadolu.

Sistemet e fuqizuara nga AI do të jenë në gjendje të monitorojnë kushtet e pacientëve dhe të mbështesin aplikacione të tilla si përkujtuesit e ilaçeve me qasje nëpërmjet teknologjive të tilla si asistentët virtualë ose chatbots, tha ai.

“Besoj se qasja e favorshme do të jetë një lehtësi e madhe për profesionistët e kujdesit shëndetësor”, theksoi ai.

Por Kokrek paralajmëroi gjithashtu se teknologjia AI paraqet rreziqe dhe kërkoi që ato të minimizohen duke formuar sisteme të reja mbi bazën e parimeve të përgjegjësisë etike dhe sociale.

“Në të ardhmen, ka të ngjarë të shohim më shumë risi dhe zhvillime në përdorimin e teknologjisë së AI në sektorin e kujdesit shëndetësor”, tha ai.

Back to top button