Irani kërkon ndihmën ekonomike të premtuar

Irani kërkon ndihmën ekonomike të premtuar

Zëdhënësi iranian i agjencisë bërthamore Behrouz Kamalvandi tha sot se Irani do të kthehet në situatën përpara se të nënshkruajë një marrëveshje me fuqi të mëdha nëse vendet evropiane dështojnë të përmbushin detyrimet e tyre.

Irani i kërkon BE-së të gjejë mënyra për të reduktuar sanksionet e SHBA-së dhe për të dhënë ndihmën ekonomike të premtuar.

Në vitin 2015, me fuqitë botërore, Irani arriti një marrëveshje mbi kufizimin e pasurimit të uraniumit në shkëmbim të zbutjes së sanksioneve.

Në maj, presidenti i SHBA-së Donald Trump u tërhoq nga kjo marrëveshje, e cila më pas imponoi sanksione të ashpra ndaj Teheranit.

Në fillim të korrikut të këtij viti, Irani tejkaloi kufirin për pasurimin e uraniumit prej 3.67 për qind, siç konfirmohet nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA).