Italia nuk zgjedh presidentin edhe pas votimit të tretë

Italia vazhdon të presë për një zgjedhje të suksesshme presidenciale pasi asnjë kandidat nuk arriti të sigurojë një shumicë prej dy të tretave në raundin e tretë të votimit të mërkurën (26 janar).
Ashtu si në dy raundet e mëparshme të hënën dhe të martën, shumica e ligjvënësve dorëzuan fletë votimi të zbrazëta për shkak se kampet politike nuk ranë dakord për një kandidat të përbashkët gjatë negociatave.
Pas tërheqjes së ish-kryeministrit Silvio Berlusconi nga gara për postin më të lartë në shtet, negociatat midis drejtuesve të partive për një kandidat të mundshëm u intensifikuan.
Të enjten, në ditën e katërt të votimit, një shumicë absolute do të jetë e mjaftueshme për një fitore.
Presidenti në detyrë Sergio Mattarella mori më shumë vota (125) të mërkurën, edhe pse deri tani ai ka përjashtuar qartë një mandat të dytë.
Megjithatë, shumë politikanë duan që siciliani të qëndrojë në detyrë për të mos rrezikuar qeverinë e kryeministrit Draghi, i cili prej kohësh konsiderohet favorit për këtë rol.
Duke qenë se ai nuk mund të mbajë të dyja pozicionet, negociatat kanë vazhduar prej javësh në Romë për mënyrën se si të vazhdojë me qeverinë e tij, në të cilën përfaqësohen pothuajse të gjitha partitë kryesore në parlament.

Back to top button