Përgatisni shtëpinë tuaj për tërmet

Përgatisni shtëpinë tuaj për tërmet

Tërmetet mund të godasin në çdo kohë dhe kudo. Mbroni veten dhe familjen tuaj duke pasur një plan gatishmërie për çdo të papritur. Njihuni me disa nga këshillat që ju bëjnë të jeni në gadishmëri kur ndodhin tërmetet.

-Merrni ca kohë për të diskutuar për evakuimin me familjen tuaj. Skiconi një plan dysheme të shtëpisë tuaj; ecni nëpër çdo dhomë dhe diskutoni detajet e evakuimit.

-Planifikoni një mënyrë të dytë për të dalë nga çdo dhomë apo zonë. Nëse nevojiten pajisje speciale, shënojini ku ndodhet.

-Shënoni se ku është vendosur ushqimi juaj urgjent, uji, kutitë e ndihmës së parë dhe aparatet për fikjen e zjarrit.

-Ruani një zjarrfikës të tipit ABC në një vend lehtësisht të arritshëm.

-Shënoni se ku janë vendosur çelsat e shërbimeve ose valvulat dhe mësoni se si të fikni rrjetin tuaj të gazit dhe ujit, si dhe energjinë elektrike.

-Tregoni vendndodhjen e vendtakimit të urgjencës së familjes tuaj.

-Mbani disa drita ndezëse në vende lehtësisht të arritshme përreth shtëpisë.

-Mbani një çelës ose mjet fikjeje në mbështjellësin e papërshkueshëm nga uji afër matësit të gazit.

-Dijeni nëse jetoni, punoni apo luani në një zonë të rrezikut nga tsunami.

-Merrni një radio moti NOAA me veçorinë e Alert Publik për t’ju njoftuar për tsuname dhe rreziqet e tjera.

-Mbani një elektrik dore, pantofla dhe doreza pranë shtretërve.

-Mbajeni rezervuarin tuaj të gazit të paktën gjysmë të plotë.

-Përcaktoni hapësira të sigurta larg dritareve në secilën dhomë të shtëpisë tuaj. Zgjidhni pika ku nuk ka të ngjarë që diçka do të bjerë mbi ju.

-Përgatitni një pajisje fatkeqësish. Rezervoni ushqimin e konservuar, një çantë të ndihmës së parë, 3 litra ujë për person, maska pluhuri, syze, radio me bateri dhe elektrik dore.

-Pajisja juaj e furnizimit në raste fatkeqësie

Mbani një pajisje aktuale për furnizimin e urgjencës në shtëpinë tuaj dhe sigurohuni që të gjithë anëtarët e familjes të dinë vendndodhjen e saj. Pjesë e pajisjeve në raste fatkeqësie duhet të përfshihen një ose dy kontejnerë të lëvizshëm, siç janë kazanët plastikë ose çanta librash, duke mbajtur furnizimet që familjes suaj do i duhet për të mbijetuar pa ndihmë nga jashtë për të paktën tri ditë pas tërmetit. Mos harroni, shërbimet themelore si energjia elektrike, gazi, uji, kanalizimet dhe telefoni mund të mungojnë pas një tërmeti.

-Zonat e përmbytjes pranë shtëpisë, punës ose shkollës tuaj

Nëse punoni, jetoni ose shkoni në shkollë pranë një dige, duhet të dini informacionin për zonën e përmbytjes dhe të keni plan të përgatitur evakuimi. Digat mund të dështojnë gjatë tërmeteve të mëdha, kështu që përgatituni për përmbytje të mundshme.

-Përgatisni shtëpinë tuaj për tërmet

Bëni shtëpinë tuaj më rezistente ndaj dëmtimeve të tërmetit duke vlerësuar strukturën dhe përmbajtjen e saj. Shikoni nëse shtëpia juaj është e ankoruar në themelin e saj, ka mure hapësinore të dobëta zvarritëse, ka themele pa skaje ose ka mure murature ose themele që nuk janë të përforcuara. Punësoni një kontraktues profesional për të rregulluar dobësitë që gjeni. Nëse merrni me qira, pyesni pronarin tuaj se si është forcuar shtëpia për tu mbrojtur nga tërmetet.

-Përdorni këtë listë kontrolli për të përgatitur shtëpinë tuaj nga tërmeti

Vendosni objekte të mëdha ose të rënda në raftet e poshtme.

Ruani sende të thyeshme, të tilla si ushqime në shishe, qelqi dhe porcelani, në dollapë të ulët, të mbyllur me shul.

Mbërtheni në mënyrë të sigurt sendet e rënda, të tilla si foto dhe pasqyra dhe larg shtretërve.

Riparoni telat elektrikë të dëmtuar dhe lidhjet e rrjedhshme të gazit ose merrni profesionistë të kualifikuar për t’ju ndihmuar.

Instaloni pajisje fleksibile të tubit për të shmangur rrjedhjet e gazit dhe ujit.

Siguroni ngrohësin tuaj të ujit, frigoriferin, furrën dhe pajisjet e gazit duke i vendosur ato në bazat e mureve ose duke i shtrënguar në dysheme. Ju mund të instaloni një valvul automatik të mbylljes së gazit që shkaktohet nga dridhje të forta, nëse rekomandohet nga kompania juaj e gazit.

Riparoni çarje të thella në tavane dhe themele; merrni këshilla të ekspertëve nëse mendoni se ka defekte strukturore./oranews