Ndikimi i vaksinës së re Covid do të fillojë efektin gjatë verës dhe normaliteti do të kthehet në dimrin e ardhshëm, ka thënë një nga krijuesit e saj.

Prof Ugur Sahin, bashkëthemelues i BioNTech, tha se ky dimër do të jetë ende i vështirë pasi vaksina nuk do të kishte një ndikim të madh në numrin e infeksioneve, transmeton rtv21.tv.

Javën e kaluar, BioNTech dhe bashkë-zhvilluesit Pfizer thanë se analiza paraprake tregoi se vaksina e tyre është më shumë se 90% efektive kundër koronavirusit.

Rreth 43,000 njerëz morën pjesë në teste.

Mbretëria e Bashkuar pritet të marrë 10 milionë doza deri në fund të vitit, me 30 milionë doza të tjera tashmë të porositura. Vaksina bëhet në dy doza, me tre javë ndarje.

Banorët dhe personeli i moshuar në shtëpitë e kujdesit ka të ngjarë të kenë përparësi, të ndjekur nga punonjësit shëndetësorë dhe personat mbi 80 vjeç. Njerëzit atëherë do të renditeshin sipas moshës.

Pasi njoftimi i vaksinës së parë efektive në botë erdhi të hënën, Sir John Bell, profesor i rregullt i mjekësisë në Universitetin e Oksfordit, sugjeroi që jeta mund të kthehet në normalitet deri në pranverë.

Sidoqoftë, Prof Sahin tha se do të duhet më shumë. Nëse gjithçka vazhdon të shkojë mirë, ai tha vaksina do të fillojë të shpërndahet në “fund të këtij viti, fillim të vitit të ardhshëm”./21Media