Trudeaut i duhet të formojë koalicion me nje parti tjetër për të formuar qeverinë

Trudeaut i duhet të formojë koalicion me nje parti tjetër për të formuar qeverinë

Kryeministri Kanadez Justin Trudeau do të mbetet në pushtet, por me një qeveri minoritare që do të kërkojë mbështetjen e një partie më të vogël të prirur nga e majta pas një zgjedhje të vështirë, në të cilën ai u mashtrua nga skandalet.

Liberalët kishin fituar ose ishin duke udhëhequr në 156 nga 338 vendet në votimin e së hënës, sipas Zgjedhjeve Kanada. Kjo i vuri Liberalët shumë më pak se 170 vendet e nevojshme për një qeveri të dytë me shumicë të drejtë, përcjell rtv21.tv.

“Ju e bëtë këtë, miqtë e mi. Urime!“, u tha Trudeau mbështetësve në Montreal në orët e para të së martës.

Megjithëse NDP kishte një natë zhgënjyese, pasi numri i vendeve që pritej të fitonte ishte zvogëluar ashpër nga zgjedhjet e 2015, partia mund të ushtrojë ndikim të rëndësishëm mbi qeverinë e ardhshme të Trudeau.

“Unë mendoj se një qeveri Liberale e mbështetur nga NDP ka të ngjarë të ligjërohet tutje majtas,” tha John Manley, një ish-ministër Liberal i Financave që tani punon në sektorin privat.

“Ajo ngrit një seri çështjesh se cilat janë kërkesat që do të bënte një parti NDP. Cili do të jetë çmimi i qeverisjes? Dhe unë mendoj se bizneset do të jenë të gatshëm të bëjnë ndonjë lëvizje derisa të marrin një kënaqësi rreth kësaj. “

Qeveritë e koalicioneve në Kanada rrallë zgjasin më shumë se 2-1 / 2 vjet.

Udhëheqësi i NDP, Jagmeet Singh tha se kishte folur me Trudeau dhe u zotua të “punojë shumë për të arritur përparësitë e vendit”.

Përpara votimit, sondazhet treguan një garë të ngushtë midis Trudeau dhe rivalit të tij kryesor, udhëheqësit konservator Andreë Scheer. Konservatorët, të cilët shkelën të hënën me 121 vende, në të vërtetë fituan votën popullore kombëtare, sipas rezultateve paraprake.

Trudeau, 47 vjeç, i cili ka mbrojtur diversitetin si kryeministër, u përkrah nga ish-Presidenti i Sh.B.A. Barack Obama në shtrirjen e fundit të fushatës dhe vlerësohet si një nga udhëheqësit e fundit përparimtarë të mbetur në mesin e demokracive kryesore në botë./21Media