Disa arsye pse vende të ndryshme zgjedhin një nga katër ngjyrat e pasaportave

Disa arsye pse vende të ndryshme zgjedhin një nga katër ngjyrat e pasaportave

Rezulton se ekzistojnë vetëm katër ngjyra kryesore të pasaportave në botë dhe secili vend ka arsyet e veta për të zgjedhur një prej këtyre ngjyrave për kopertinën e pasaportës, përcjell rtv21.tv

E kuqe

Kjo është ngjyra më e zakonshme. Pasaportat me mbulesë të kuqe shpesh zgjidhen nga shtetet me sistem historik ose aktual komunist. Qytetarët e Sllovenisë, Kinës, Serbisë, Rusisë, Letonisë, Rumanisë, Polonisë dhe Gjeorgjisë kanë pasaporta të kuqe. Vendet e interesuara për t’u bashkuar me BE-në, si Turqia, Maqedonia dhe Shqipëria, ndryshuan ngjyrën e pasaportave të tyre në të kuqe disa vjet më parë, shkruan Brightside, përcjell rtv21.tv

E kaltër

Kjo është ngjyra tjetër më e zakonshme. Mbulesa e kaltërt simbolizon “botën e re”. 15 vendet e Karaibeve kanë pasaporta me këtë ngjyrë. Brenda bllokut të vendeve të Amerikës së Jugut pasaporta e kaltër simbolizon lidhjen me Mercosur – një sindikatë. Kjo përfshin Brazilin, Argjentinën dhe Paraguain. Venezuela përjashtohet këtu: ajo gjithashtu i takon bashkimit, por qytetarët e saj kanë pasaporta të kuqe. Pasaportat e shtetasve amerikanë ishin ndryshuar në të kaltër në vitin 1976.

E gjelbër

Shumica e vendeve muslimane kanë pasaporta jeshile. Shembujt përfshijnë Marokun, Arabinë Saudite dhe Pakistanin. E gjelbërta konsiderohet të jetë ngjyra e preferuar e Profetit Muhamed dhe është simbol i natyrës dhe jetës. Qytetarët e disa vendeve të Afrikës Perëndimore – për shembull, Burkina Faso, Nigeria, Bregu i Fildishtë dhe Senegali – gjithashtu kanë dokumente udhëtimi që janë me nuanca të ndryshme të së gjelbrës. Në rastin e tyre, ngjyra tregon se ata i përkasin ECOWAS (Komunitetit Ekonomik të Shteteve të Afrikës Perëndimore), përcjell rtv21.tv

E zezë

Pasaportat më të rralla janë ato me mbulesa të zeza. Ato mund të gjenden në mesin e shtetasve të disa vendeve afrikane – Botsvanës, Zambias, Burundit, Gabonit, Angolas, Çadit, Kongos, Malavit etj. Qytetarët e Zelandës së Re gjithashtu kanë pasaporta të zeza, sepse e zeza është ngjyra kombëtare e vendit./21Media

Harta më poshtë është e pikturuar sipas ngjyrës së pasaportës së secilit vend.