Një komision i Kombeve të Bashkuara votoi të mërkurën për të hequr kanabisin për qëllime medicinale nga kategoria e drogave më të rrezikshëm në botë, një vendim shumë i pritur dhe i vonuar prej kohësh që mund të hapte rrugën për një zgjerim të hulumtimit të marihuanës dhe përdorimit mjekësor.

Votimi nga Komisioni për Droga Narkotike, i cili është i vendosur në Vjenë dhe përfshin 53 shtete anëtare, konsideroi një seri rekomandimesh nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për riklasifikimin e kanabisit dhe derivateve të tij. Por vëmendja u përqendrua në një rekomandim kryesor për të hequr kanabisin nga Programi IV i Konventës së Parë të 1961 mbi Drogat Narkotike – ku renditej së bashku me opioidet e rrezikshme dhe që krijojnë varësi si heroina, përcjell portali rtv21.tv

Ekspertët thonë se votimi nuk do të ketë ndikim të menjëhershëm në zbutjen e kontrolleve ndërkombëtare sepse qeveritë do të kenë ende juridiksion mbi mënyrën e klasifikimit të kanabisit. Por shumë vende i drejtohen konventave globale për udhëzim dhe njohja e Kombeve të Bashkuara është një fitore simbolike për mbrojtësit e ndryshimit të politikës së drogës të cilët thonë se e drejta ndërkombëtare është e vjetëruar.

“Kjo është një fitore e madhe, historike për ne, nuk mund të shpresojmë për më shumë,” tha Kenzi Riboulet-Zemouli, një studiues i pavarur për politikën e drogës i cili ka monitoruar nga afër votën dhe pozicionin e vendeve anëtare. Ai tha se kanabisi ishte përdorur gjatë gjithë historisë për qëllime medicinale dhe se vendimi të mërkurën rivendosi atë status.

Ndryshimi ka shumë të ngjarë të forcojë kërkimet mjekësore dhe përpjekjet e legalizimit në të gjithë botën.
Votimi ishte një “hap i madh përpara”, duke njohur ndikimin pozitiv të kanabisit tek pacientët, tha Dirk Heitepriem, nënkryetar në Canopy Groë th, një kompani kanadeze kanabisi. “Shpresojmë se kjo do të fuqizojë më shumë vende për të krijuar korniza që lejojnë pacientët në nevojë të kenë qasje në trajtim.”

Marihuana për përdorim mjekësor ka shpërthyer në vitet e fundit dhe produktet që përmbajnë derivate të kanabisit si kanabidiol ose CBD, një përbërje jo-toksikuese, kanë përmbytur industrinë e Ë ellness . Cowen, një kompani investimesh dhe shërbimesh financiare, vlerëson se industria CBD në Shtetet e Bashkuara do të jetë me vlerë 16 miliardë dollarë deri në 2025.

Disa studime kanë sugjeruar që CBD mund të mbrojë sistemin nervor dhe të sigurojë lehtësim nga krizat, dhimbjet, ankthin dhe inflamacionin. Lista e produkteve me CBD – përfshirë kremrat, serumet, ujin e sodës dhe lëngun.
Rekomandimet për ndryshimin e klasifikimit të marihuanës u bënë për herë të parë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në 2019. Por ato ishin përçarëse politikisht, gjë që çoi në vonesa të pazakonta në votimin e komisionit të Kombeve të Bashkuara.

Riklasifikimi kaloi 27 me 25, me një abstenim nga Ukraina. Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropain ishin midis atyre që votuan pro, ndërsa Kina, Egjipti, Nigeria, Pakistani dhe Rusia ishin kundër./21Media