Festat janë një mundësi e shkëlqyer për t'u lidhur me të tjerët

Festat janë një mundësi e shkëlqyer për t’u lidhur me të tjerët

Festimet janë një kohë e lumturisë, gëzimit dhe pushimeve argëtuese të kaluara me familjen dhe miqtë, por jo gjithmonë dhe jo për të gjithë.

Për shumë njerëz, festat janë shumë poshtë këtyre pritjeve, të cilat mund të çojnë në rritjen e stresit, depresionit të butë dhe ankthit.

Ekspertët e quajnë këtë reagim emocional si “melankoli e festave”, transmeton KosovaPress.

Ndërsa mendoni për melankolinë e festave, ju mund të mbani mend një festë që ju la me ndjenja që nuk ishin pikërisht festive – një situatë e veçantë që shkaktoi melankolinë tuaj të festave …

Çfarë e shkakton melankolinë e festave?

Këtu janë disa gjëra që mund të shkaktojnë melankolinë gjatë festave ose përshkruajnë festën tuaj tipike:

Pritjet jorealiste të festave – Prisni të keni një festë të mirë gjatë gjithë ditës.

Kërkesa të tepërta për festa – punë, pazar, ahengje, dekorim, shikim TV, përgjegjësi familjare

Kujtime nostalgjike të festave të mëparshme

Marrëdhëniet konfliktuale në familje që mund të përkeqësohen gjatë festave

Shpenzime të tepërta për festa

Konsumimi i tepërt i alkoolit dhe ushqimeve për festa

Njohuri për “lumturinë e dikujt tjetër”: festa, dhurata, udhëtime dhe argëtime

Nëse ndonjë nga këto gjëra mund t’ju ndodhë, mos e humbni shpresën.

Si të ruani disponimin?

Ruani zakonet e shëndetshme. Hani ushqime të shëndetshme, flini mjaftueshëm dhe ushtroni rregullisht.

Miratoni pritjet realiste. Mos prisni festa perfekte – nuk ekzistojnë.

Shmangni krahasimin e festave tuaja me ato që shihni në mediat sociale. Mos harroni, shumica e njerëzve postojnë vetëm gjëra të mira.

Grindjet janë të mundshme. Mos prisni që anëtarët e familjes tuaj që janë në konflikt gjatë gjithë vitit të jenë të dashur gjatë festave.

Bëni një buxhet dhe përpiquni ta respektoni atë – shpenzimet e tepërta vetëm përkeqësojnë gjendjen e festave.

Vendosni kufijtë e duhur. Jepni prioritet kërkesave për kohën tuaj dhe mos iu përgjigjeni të gjitha thirrjeve dhe aktiviteteve specifike. Bëhuni realist: çfarë mund dhe nuk mund të bësh. Shmangni angazhimet e tepërta në mënyrë që të mos përfundoni me shumë angazhime dhe të jeni mbingarkuar me zhgënjim.

Vullnetarizmi. Ndihmoni dikë që ka nevojë për ndihmë ose i jepni një dhuratë një fëmije ose një familje të varfër.

Shijoni aktivitetet shoqërore të festave, si ekspozita, koncerte.

Përdorni alkool në mënyrë të moderuar. Alkooli vetëm përmirëson gjendjen shpirtërore në fillim, por mund të intensifikojë melankolinë festive.

Menaxhoni konsumin e tepërt të ushqimit. Uria ose teprimi me ngrënie vetëm sa do të shtojë stresin. Hani ushqime të shëndetshme para se të shkoni në festë. Uria do t’ju nxisë ta teproni gjatë festës.

Zgjidhni disa aktivitete që mendoni se do të jenë më të dobishme për t’i provuar këtë vit.

Këshilla

Pas festave, rishikoni listën e asaj që keni planifikuar dhe shihni se si keni bërë dhe çfarë keni bërë.

A doni të shtoni disa gjëra në listën tuaj vitin e ardhshëm për të forcuar më tej pushimet tuaja?

Nëse po, merrni ato vendime tani me mendjen tuaj të freskët dhe planin tuaj të pushimeve gati. Kështu që në vitin e ardhshëm do të keni një detyrim më pak në listën tuaj.

Festat janë një mundësi e shkëlqyer për t’u lidhur me të tjerët, për t’u çlodhur dhe reflektuar dhe shijuar ndjenja dashurie dhe mirënjohjeje.

Për të mbajtur një humor të mirë festash, kini kujdes për sjelljet dhe situatat që shkaktojnë stres dhe emocione negative, si dhe merrni vendime me kohë që do ta bëjnë festën tuaj të shëndetshme dhe të kënaqshme. Urojini të gjithëve një festë të lumtur!