Këshilli i BE-së i jep dritën e gjelbër dizajnit të monedhave euro bullgare

Në fillim të shkurtit, Këshilli i Bashkimit Evropian miratoi dizajnin e monedhave bullgare euro, tha Banka Kombëtare Bullgare (BNB) në një deklaratë për shtyp.

Dizajni riprodhon simbolet e përshkruara në monedhat aktuale të monedhës bullgare:

• Madara Horseman – në monedha 1, 2, 5, 10, 20 dhe 50 cent;

• Shën Ivani i Rilës – në monedhën 1 euro;

• Paisii i Hilandarit – në monedhën 3 euro

Zëvendësguvernatori i BNB, Andrey Gyurov, i cili është përgjegjës për Departamentin e Çështjeve të BNB, i tha BTA se ky është një hap tjetër në procesin e bashkimit të Bullgarisë në zonën e euros. Me miratimin e Këshillit Evropian, BNB do të jetë në gjendje të prodhojë një sasi deri në një milion copë për çdo prerje (1, 2, 5, 10, 20 dhe 50 euro cent dhe 1 euro e 2 euro).

BNB tashmë po zbaton programin e prodhimit testues, i cili përfshin faza të ndryshme. Faza e sigurimit të plancheteve (boshe metalike të përgatitura në formë disku mbi të cilat pajisjet e një imazhi të monedhës shtypen) për monedhat euro tashmë ka kaluar dhe ato janë porositur. Tani planchetet do të mbërrijnë në Mint BNB dhe prodhimi i monedhave mund të fillojë, shpjegoi Gyurov.

“Pasi të prodhohen qarkullimet e provës, monedhat euro duhet të certifikohen nga Banka Qendrore Evropiane. Marrja e një certifikate të tillë do të thotë që BNB mund të vazhdojë me prodhimin e pjesës tjetër të monedhave euro,” tha Gyurov.

Pasi Bullgaria të miratohet zyrtarisht për t’u bashkuar me zonën e euros, do të prodhohen rreth 800 milionë monedha euro.

Back to top button