Këshilli i Sigurimit i OKB-së do të mbajë mbledhje urgjente

Këshilli i Sigurimit i OKB-së do të mblidhet të dielën për një takim urgjent lidhur me sulmin me dron dhe raketë të Iranit ndaj Izraelit, tha presidenti i këtij organi.

Takimi u kërkua nga Izraeli, i cili i shkroi në një letër presidentes së këshillit, Vanessa Frazier, se sulmet “paraqesin një kërcënim të madh për paqen dhe sigurinë ndërkombëtare”.

Letra akuzon Iranin se ka shkelur detyrimet e tij ndërkombëtare dhe se është “arkitekti i destabilitetit për vite me radhë” përmes mbështetjes së tij për Hamasin në Gaza, Hezbollahun në Liban dhe Houthis në Jemen.

“Graviteti dhe vëllimi i sulmeve janë të paprecedentë,” shton letra, “dhe janë një shkelje flagrante e sovranitetit të Izraelit, e ligjit ndërkombëtar dhe e rezolutave të Këshillit të Sigurimit.”

Ai i kërkon Këshillit të Sigurimit të caktojë Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike – dega kryesore e forcave të armatosura iraniane – si një organizatë terroriste.

Në një letër të veçantë drejtuar Frazier, Irani u mbrojt duke thënë se veproi në “vetëmbrojtje siç përshkruhet në nenin 51 të Kartës së Kombeve të Bashkuara dhe në përgjigje të agresionit të përsëritur ushtarak të Izraelit”.

Takimi urgjent është planifikuar për në orën 16:00

Back to top button