Në kohën kur numri i të infektuarve me Covid-19 po rritet, Gjermania nga 16 dhjetori do të futet në një bllokim mbarëkombëtar.

Çfarë vlen, ku dhe për kë? – U përcaktua sot në një mbledhje.

Gjermania do të mbyllë jetën publike të mërkurën më 16 dhjetor. Kjo prek pothuajse të gjitha fushat e jetës, përfshirë shitjen me pakicë, shkollat dhe qendrat ditore. Masat do të zbatohet në të gjithë vendin. Së pari, masat janë të kufizuara deri më 10 janar, por një zgjatje është e mundur, kjo varet nga procesi i infeksionit, transmeton rtv21.tv.

Masat: 

Kontaktet
Sa më pak kontakte të jetë e mundur kjo mbetet, “nëna e të gjitha rregullave të koronës”. Takimet private duhet të kufizohen në shtëpinë tuaj, por në çdo rast për një maksimum prej pesë personash. Fëmijët deri nën 14 vjeç përjashtohen nga ky numrim. Sidoqoftë, duke mbyllur kryesisht jetën publike, qeveritë federale dhe shtetërore shpresojnë që kontaktet do të ulen në përgjithësi.

Krishtlindje
Më shumë kontakte do të jenë të mundshme nga 24 deri në 26 dhjetor. Pastaj takimet me katër persona që shkojnë përtej familjes së tyre duhet të jenë të mundshme. Sidoqoftë, kjo duhet të kufizohet në rrethin më të afërt familjar.

Pragu i Vitit te Ri
Përjashtimet e paralajmëruara më parë për Natën e Vitit të Ri do të tërhiqen. Kjo do të thotë që kufizimet normale të kontaktit zbatohen gjatë kësaj kohe. Shitja e mjeteve piroteknike para Natës së Vitit të Ri është përgjithësisht e ndaluar. Në prag të Vitit të Ri dhe në Vitin e Ri, ka një ndalim mbarëkombëtar.

Tregtia me pakicë
Tregtia me pakicë do të mbyllet nga 16 dhjetori deri më 10 janar, fillimisht. Përjashtim bëjnë dyqanet që mbulojnë nevojat e përditshme. Këto përfshijnë: dyqane ushqimore, tregje javore, shërbime të marrjes dhe shpërndarjes, tregjet e pijeve, dyqane ushqimesh shëndetësore, farmaci, dyqane furnizimesh mjekësore, dyqane të barnave, optikë, akustikë të aparateve të dëgjimit, stacione benzine, punëtori makinash, punëtori biçikletash, banka dhe banka kursimesh, zyra postare, pastrues të kimikateve, lavanderitë, shitjet e gazetave, furnizime të kafshëve shtëpiake, tregjet e ushqimit, shitjet e pemës së Krishtlindjes dhe shitja me shumicë.

Ndërsa janë mbyllur: Kompanitë e shërbimit në fushën e higjienës personale si sallone flokësh, studio kozmetike, praktika masazhesh, studio tatuazhesh dhe biznese të ngjashme. Trajtimet e nevojshme mjekësore të tilla si fizioterapia, terapia okupuese dhe logoterapia, si dhe kujdesi për pediatrinë janë akoma të mundshme.

Shkollat dhe kopshtet
Qeveritë federale dhe shtetërore ishin përpjekur prej kohësh të linin të hapura shkollat dhe qendrat ditore – pavarësisht nga rreziku i infektimit. Zhvillimi dramatik i pandemisë në Gjermani tani po detyron një kthesë. Sipas rezolutës së shtetit federal, fëmijët duhet të kujdesen në shtëpi nga e mërkura deri më 10 janar. Shkollat duhet të mbyllen në parim ose të ndërpritet frekuentimi i detyrueshëm. Do të sigurohet kujdes urgjent dhe ofrohet mësim në distancë. Duhet të zbatohet edhe për kopshtet e fëmijëve. Prindërve duhet t’u jepet mundësia të marrin leje me pagesë. Për klasat e maturanteve mund të zbatohen rregullore të veçanta.

Vendi i punës
Në bllokimin e parë në pranverë, shumë kompani, të tilla si VW, gjithashtu u mbyllën . Edhe tani punëdhënësve u kërkohet urgjentisht të kontrollojnë nëse kompanitë mund të mbyllen, të pushojnë ose të punojnë nga shtëpia.

Gastronomi dhe alkool
Restorantet, kafenetë dhe pub-et do të qëndrojnë të mbyllura. Dorëzimi dhe mbledhja e vakteve me vete për konsum në shtëpi nga restorantet dhe funksionimi i mensave mbeten të mundshme. Sidoqoftë, konsumi në vend është i ndaluar. Ndalohet edhe pirja e pijeve alkoolike në vende publike. Shkeljet gjobiten. Qeveritë federale dhe shtetërore duan të parandalojnë mbledhjen e njerëzve.

Kishat dhe shërbesat e adhurimit
Shërbimet e kishës në kisha, sinagoga dhe xhami, si dhe takime të bashkësive të tjera fetare lejohen vetëm nëse distanca minimale prej 1.5 metrash mund të mirëmbahet, ku gjithashtu është e detyrueshme të bartesh një maskë.

Shtëpi pensionistësh dhe shërbime kujdesi
Duhet të merren “masa të veçanta mbrojtëse”. Qeveria federale duhet të sigurojë maska mbrojtëse mjekësore dhe të mbulojë kostot e testeve të shpejta. Personeli në ambientet e pensionit dhe kujdesit duhet të testohet disa herë në javë. Testet përkatëse duhet të kryhen edhe me shërbime të kujdesit celular nëse është e mundur. Në rajone me një numër të lartë të rasteve, vizitorët në shtëpi duhet të paraqesin teste aktuale negative.

Njollat e nxehta
Kufizime shtesë duhet të zbatohen në të gjitha pikat e nxehta me një incidencë prej 50 infeksionesh të reja për 100,000 banorë në javë, aktualisht në pjesën më të madhe të Gjermanisë dhe kufizimet fillestare shtesë duhet të kontrollohen më së voni nga një vlerë e incidencës prej 200. Kjo vendoset më pas nga vendet individuale.

Për të udhëtuar
Ekziston një apel që të përmbahen nga të gjitha udhëtimet jo-thelbësore deri më 10 janar, por këto nuk janë të ndaluara. Detyrimet e karantinës kur rikthehen nga zonat me rrezik të huaj riafirmohen.

Ndihma ekonomike
Kompanitë e prekura nga bllokimi, individët e vetëpunësuar dhe profesionistët e pavarur duhet të vazhdojnë të marrin mbështetje financiare nga qeveria federale. E ashtuquajtura ndihmë tejkaluese III, e cila siguron subvencione për kostot fikse, do të përmirësohet. Një grant më i lartë mujor deri në gjysmë milioni euro është planifikuar. Humbja e vlerës së mallrave dhe pasurive të tjera duhet të absorbohet me mundësinë e zhvlerësimit të pjesshëm joburokratik dhe më të shpejtë.

Merkel dhe kryeministrat do të konsultohen përsëri më 5 janar. Atëherë do të bëhet fjalë për atë që duhet të zbatohet nga 11 janari./21Media