Fasulja dhe pataja janë vetëm dy prej tyre

Fasulja dhe pataja janë vetëm dy prej tyre

Ne shpesh i konsiderojmë perimet e papërpunuara, farat dhe ushqimet e detit si opsionet më të shëndetshme, sepse ato përmbajnë grumbuj vitaminash dhe acid yndyror omega-3.

Ajo që nuk dimë është se disa nga këto ushqime përmbajnë toksina që mund të jenë potencialisht vdekjeprurëse.

Më poshtë shihni  listën e ushqimeve për të kontrolluar se sa prej tyre nuk i njihni.

Karkalecat

Karkalecat janë rritur në ferma dhe ky është një fakt. Për të parandaluar përhapjen e infeksioneve, sëmundjeve dhe parazitëve, fermerët pompojnë ushqimin e kafshëve me antibiotikë dhe mbushin ujërat me pesticide dhe fungicide. Sasi të mëdha të aditivëve kimikë, përfshirë klorin janë shtuar gjithashtu në këtë koktej destruktiv për të mbajtur popullatën e mbipopulluar, shkruan rtv21.tv

Patatet

Mos u frikësoni! Në përgjithësi, patatja është një perime plotësisht e sigurt. Megjithëse nëse i lini patatet në kushte tepër të lagura ose të ndritshme ose i lini të ulen për një kohë të gjatë ato do të fillojnë të dalin. Dhe ato lakëra në të vërtetë përmbajnë komponimet toksike të njohura si glikoalkaloide. Edhe sikur t’i largoni lakrat, duhet të hidhni gjithë zhardhokun, pasi helmi mund të jetë në patate, nëse ka kaluar shumë kohë.

Kërpudhat

Akti i mbledhjes së kërpudhave njihet si gjuetia e kërpudhave ose thjesht “kërpudha”. A nuk duket bukur? Por, të jeni të vetëdijshëm se nuk ka asnjë tipar të vetëm me anë të të cilit mund të identifikohen të gjitha kërpudhat toksike dhe as një nga të cilat mund të identifikohen të gjitha kërpudhat ushqimore. Përveç kësaj, për shkak të prirjes së kërpudhave për thithjen e metaleve të rënda, duke përfshirë ato që janë radioaktive, kërpudhat evropiane deri më sot mund të përfshijnë toksicitet nga fatkeqësia e Çernobilit të vitit 1986.

Fasulet

Fasulet e para përmbajnë një toksinë të dëmshme dhe të padobishme, lectin, që duhet hequr nga gatimi. Fasulja e kuqe dhe e veshkave janë veçanërisht toksike, por lloje të tjera gjithashtu përbëjnë rrezikun e helmimit me ushqim. Lajme të këqija për ata që preferojnë ngadalë gatimin: fasulet e gatimit pa i çuar në vlim nuk mund të shkatërrojnë toksina. Rekomandohet që ato të vlojnë për të paktën 10 minuta, pasi fasulet e pa-gatuara mund të jenë edhe më toksike sesa ato të papërpunuara./21Media