Konsumimi i tepërt i sheqerit dhe ushqimi i dobët janë vetëm dy nga zakonet jo të mira

Konsumimi i tepërt i sheqerit dhe ushqimi i dobët janë vetëm dy nga zakonet jo të mira

Dëmtimi i veshkave zakonisht nuk ndodh brenda natës. Është një proces gradual që më së shpeshti zhvillohet gjatë disa viteve, si rezultat i zakonit të dobët të jetës dhe trajtimit të pahijshëm të sëmundjeve të tjera si: diabeti dhe presioni i lartë i gjakut.

Disa nga zakonet që duhet t’i shmangni:

Jeni një duhanpirës

Përveç shumë efekteve të tjera negative, pirja e duhanit gjithashtu shkakton rritje të presionit të gjakut përmes rritjes së rrahjeve të zemrës dhe ngushtimit të arterieve. Në këtë mënyrë, pirja e duhanit shpejton procesin e arteriosklerozës, duke përfshirë arteriosklerozën e veshkave. Pirja e duhanit është veçanërisht e dëmshme për njerëzit me diabet, pasi ato shpesh kanë dëme në veshka të shkaktuara nga vetë diabeti (e ashtuquajtura nefropatia diabetike). Kështu, efekti sinergjik i pirjes së duhanit dhe diabetit përshpejton humbjen e funksionit të veshkave me nevojën për pasojë për trajtim me dializë ose transplantim.

Nuk e kontrolloni tensionin

Është e rëndësishme të monitoroni presionin e gjakut, pasi hipertensioni tani konsiderohet shkaku kryesor i funksionimit të dëmtuar të veshkave. Konsultohuni me mjekun tuaj për vlerat e rekomanduara të presionit të gjakut për moshën tuaj dhe merrni masa për të ulur presionin e lartë të gjakut, nëse ka. Duhet të kihet parasysh se presioni i lartë i gjakut (hipertensioni arterial) shpesh nuk jep simptoma, kështu që matja e presionit të gjakut është mënyra e vetme për të zbuluar këtë sëmundje.

Merrni ilaçe pa ua dhënë mjeku

Duhet të ndiqni udhëzimet e dhëna nga mjeku juaj, të mos merrni tableta dhe ilaçe të tjera pa rekomandimin e tij. Disa ilaçe mund të shkaktojnë dëmtim të veshkave nëse merren gabimisht ose nuk monitorohen. Disa antibiotikë të tillë si aminoglikozidet (gentamicina, amikacina) gjithashtu mund të jenë të dëmshme për veshkat.

Nuk bëni ushtrime

Ushtrimi është i shkëlqyeshëm për trupin dhe qarkullimin dhe mund të ndihmojë në rregullimin e presionit të gjakut dhe diabetit. Për më tepër, ngrënia dhe ushtrimi i rregullt ju ndihmon të shmangni ose zgjidhni problemin e mbipeshës. Obeziteti ka një efekt negativ në funksionimin e veshkave duke shkaktuar dëme të veçanta strukturore në veshka (glomeruloskleroza segmentale), por edhe indirekt përmes hipertensionit dhe diabetit, të cilët janë shoqërues të shpeshtë të mbipeshës. Kështu, humbja e peshës mund të ketë një efekt pozitiv në funksionimin e veshkave.

Ushqeheni dobët

Në përgjithësi, ushqimi i shëndetshëm rekomandohet pasi ndihmon gjithashtu në rregullimin e peshës së trupit, diabetit dhe presionit të gjakut. Disa lëndë ushqyese si magnezi dhe vitaminat B6 dhe C janë të mira për parandalimin e gurëve në veshka. Ju duhet të konsumoni proteina në moderim. Burime bimore dhe të caktuara shtazore të proteinave siç janë mishi i pulës dhe i peshkut janë më të lehta për veshkat.

Hani shumë perime dhe fruta të freskëta (veçanërisht mollë, pjeshkë, karota). Mos e teproni me konsumimin e kripës dhe mishit të kuq pasi kjo promovon zhvillimin e presionit të lartë të gjakut dhe formimin e gurëve. Nëse tashmë keni funksion të dëmtuar të veshkave, sigurohuni që të këshilloni neurologun dhe dietologun tuaj kur zgjedhni dietë.

Konsumoni shumë alkool

Veshkat ndihmojnë trupin të filtrojë gjërat e dëmshme nga trupi, përfshirë alkoolin. Kështu që kur e teproni alkoolin, veshkat tuaja janë nën një presion të jashtëzakonshëm. Duke vepruar kështu mund t’i dëmtojë ata. Alkooli çon në dehidrim dhe nivelet e tepërta në trupin tuaj mund të bëjnë që organet të mos hidratohen sa duhet dhe të komprometojnë funksionimin e tyre. Sipas studimeve të publikuara kohët e fundit, një sasi e vogël e alkoolit (1 deri në 2 gota verë) vepron në mënyrë të favorshme dhe zvogëlon rrezikun e dobësimit të veshkave me rreth 30%.

Konsumoni shumë kripë

Nivelet e larta të natriumit në dietën tuaj, qoftë në formën e kripës në kuzhinën tuaj apo më shpesh përmes burimeve të fshehura, janë shumë problematike, veçanërisht nëse keni një tendencë për hipertension. Shumë ushqime të shpejta, të konservuara dhe të paketuara përmbajnë sasi të mëdha natriumi, kështu që ato duhet të zvogëlohen. Zgjidhni fruta të freskëta, perime, arra. Kufizoni marrjen e natriumit në rreth 2300 mg në ditë.

Nuk pini ujë mjaftueshëm

Funksionimi i duhur i veshkave varet nga rrjedhja adekuate e lëngjeve. Dehidratimi është një nga arsyet e dëmtimit të veshkave dhe formimin e gurëve në veshka. Është menduar tradicionalisht që një person i shëndetshëm duhet të konsumojë 1.9 deri në 2 litra ujë çdo ditë dhe studimet e fundit tregojnë se 4 deri në 5 gota nga 2 dl është e mjaftueshme. Personat që vuajnë nga trakti urinar i përsëritur dhe infeksionet e llogaritjes duhet të konsumojnë më shumë lëng.

Konsumoni shumë ëmbëlsira

Përdorimi i tepërt i sheqerit dhe sodës mund të jetë i keq për veshkat. Siç konfirmoi një studim, konsumimi i tepërt i fruktozës mund të shkaktojë një rritje të niveleve të acidit urik dhe përfundimisht të çojë në sëmundje të nyjave dhe veshkave. Konsumimi i shumë ëmbëlsirave gjithashtu mund të çojë në trashje, e cila mund të shkaktojë sëmundje të veshkave në shumë mënyra.

Mbani urinën

Mbajtja e urinës, veçanërisht në subjektet femra, predispozon krijimin e gurëve dhe infeksioneve bakteriale të fshikëzës me përhapje të mundshme në veshkë. Infeksionet e përsëritura mund të rezultojnë në inflamacion kronik të veshkave dhe dëmtim të funksionit të tyre.