Kina zëvendëson dy gjeneralët kryesorë që mbikëqyrnin raketat bërthamore

Dy nga gjeneralët kryesorë të Kinës që mbikëqyrin raketat e saj bërthamore janë zëvendësuar me shpjegime të pakta në tronditjen më të madhe të udhëheqjes ushtarake të vendit në një dekadë, duke nënvizuar angazhimin e Xi Jinping për të forcuar kontrollin mbi forcat e armatosura.

Dy burra nga jashtë radhëve të Forcës Raketore të Ushtrisë Çlirimtare Popullore (PLARF) u emëruan në krye të njësisë. Wang Houbin, nga marina u emërua si komandant dhe Xu Xisheng nga forcat ajrore komisar politik i tij – një rol i partisë komuniste kineze me gradë të barabartë me komandantin ushtarak.

Vendndodhja e paraardhësit të Wang, Li Yuchao, nuk dihet, megjithëse javën e kaluar u raportua se Li ishte marrë për hetim nga mbikëqyrësi i korrupsionit i Kinës, së bashku me zëvendëskomandantin e tij dhe një zëvendëskomandant të mëparshëm, shkruan Guardian, përcjell rtv21.tv.

PLARF, i themeluar në vitin 2016, është një nga divizionet më të rëndësishme ushtarake të Kinës, që mbikëqyr raketat balistike konvencionale dhe bërthamore me bazë tokësore të ushtrisë. Forca ka një numër bazash të vendosura në mënyrë strategjike pranë ngushticës së Tajvanit. Kjo e ka bërë edhe më të habitshëm emërimin e dy gjeneralëve pa përvojë në forcat raketore.

Xi – udhëheqësi dhe komandanti i përgjithshëm ushtarak i Kinës – ka theksuar në muajt e fundit nevojën për të forcuar kontrollin e partisë komuniste mbi ushtrinë, një çështje që ka shqetësuar pleqtë e partisë që nga themelimi i Republikës Popullore.

Në një fjalim para udhëheqësve ushtarakë në korrik, ai theksoi rëndësinë e “ruajtjes së udhëheqjes absolute të partisë mbi ushtrinë dhe sigurimit të gatishmërisë më të fortë luftarake”. /21Media

Back to top button