Kisha është ndërtuar përgjatë periudhës së kalimit nga shek. XI për në shek. XII

Kisha është ndërtuar përgjatë periudhës së kalimit nga shek. XI për në shek. XII

Kisha Katolike mesjetare e Shën Stefanit e cila ndodhet te varrezat e fshatit Blinisht, Zadrimë/Lezhë, sot është një destinacion për turizmin historik dhe kulturor.

Kisha është ndërtuar përgjatë periudhës së kalimit nga shek. XI për në shek. XII dhe më vonë, ky objekt kaq unik i është nënshtruar disa ndërhyrjeve të reja restauruese, por edhe modifikimeve strukturore si në fund shek. XIII nga princat e dinastisë Blinishti, të cilët pranë kësaj Kishe kishin ndërtuar edhe rezidencën e tyre dimërore.

Në vitet 40-të të shek. XV ky objekt pësoi një transformim rrënjësor kur me urdhër të princit Nikollë Dukagjini, Kishës së Shën Stefanit iu bashkëngjitën 8-pilastra me gurë të skuadruar të mbështetur në muret anësore të navatës dhe mbi këto pilastra u ndërtua struktura e re e çatisë me qemer në formën e harkut gotik, poshtë të cilit qëndronin harqet e verbra me gurë shtufi, etj.

Që nga rindërtimi i fundit i këtij objekti religjioz në vitin 1704 dhe pasi banorët e Blinishtit e braktisën vendbanimin e vjetër duke u vendosur ne vendbanimet e tyre të reja, në fshatrat Blinisht, Gjadër dhe Piraj, kjo kishë është mirëmbajtur në mënyre modeste, por pas revolucionit kulturor ateist në vitin 1967 dhe pasi kjo kishë u shpall monument kulture i kategorisë një në vitin 1984, ajo është lënë dhe vazhdon të mbetet në mëshirën e fatit.

Këto objekte të trashëgimisë sonë kulturore, veç të tjerash janë dhe një aset i shtuar në ekonominë shqiptare përmes turizmit kulturor.