Save the Children tha se Covid-19 kishte vënë 2.5 milionë vajza më shumë në rrezik të martesës së hershme deri në 2025.

Pandemia është duke rritur varfërinë, duke i detyruar vajzat të largohen nga shkolla dhe të hyjnë në punë ose martesë, bën të ditur kjo organizatë

Vajzat në pjesë të Azisë Jugore, Afrikës dhe Amerikës Latine janë më të prekshme.

Organizata bamirëse me qendër në Mbretërinë e Bashkuar po u bën thirrje udhëheqësve botërorë që të angazhojnë më shumë fonde dhe mbështetje në përpjekjet për të adresuar martesën e fëmijëve dhe pabarazinë gjinore, përcjell portali rtv21.tv

“Këto martesa shkelin të drejtat e vajzave dhe i lënë ato në rritje të rrezikut të depresionit, dhunës gjatë gjithë jetës, paaftësive dhe madje edhe vdekjes,” tha Karen Flanagan, një këshilltare për mbrojtjen e fëmijëve për Save the Children.

Ajo tha se 78.6 milionë martesa fëmijë ishin parandaluar gjatë 25 viteve të fundit, por përparimi për t’i dhënë fund praktikës “ishte ngadalësuar”.

Muajin e kaluar Girls Not Brides, një grup që bën fushata për t’i dhënë fund martesave të fëmijëve, i tha BBC se po shihte një trend të ngjashëm, i nxitur nga tkurrja e ekonomive dhe mbyllja e shkollave gjatë pandemisë.

Dr Faith Mwangi-Powell, shefi ekzekutiv i Girls Not Brides, tha se arsimi “ofron një rrjet sigurie për vajzat”. Ajo tha se kërkohej më shumë mbështetje financiare, monitorim dhe angazhim i komunitetit për t’u siguruar që vajzat mund të shkonin në shkollë.

Rreth 12 milion vajza janë viktima të martesës së hershme çdo vit, thotë organizata

Por raporti zbulon se numri pritet të rritet ndjeshëm gjatë pesë viteve të ardhshme ndërsa pasojat ekonomike të pandemisë japin efektet e tyre.

Vetëm në vitin 2020, 500,000 vajza të tjera rrezikojnë të detyrohen të martohen dhe deri në një milion më shumë pritet të mbeten shtatzënë.

Nëse nuk ndërmerret asnjë veprim, mund të ketë 61 milionë martesa të fëmijëve deri në vitin 2025, sipas bamirësisë, megjithatë ky vlerësim mund të jetë vetëm “maja e ajsbergut”.

“Pandemia do të thotë që më shumë familje po shtyhen në varfëri, duke detyruar shumë vajza të punojnë për të mbajtur familjet e tyre dhe të braktisin shkollën”., Bill Chambers, presidenti dhe CEO i bamirësi, tha.

Në prill, KB tha që mund të ketë deri në 13 milionë martesa të fëmijëve në të gjithë botën gjatë dekadës së ardhshme për shkak të pandemisë.

‘Vajzat u japin trupat burrave të moshuar’

Për raportin e tij, Save the Children i foli Esterës, e cila jeton në Kinshasa, kryeqyteti i Republikës Demokratike të Kongos.

Masat e bllokimit për të parandaluar përhapjen e Covid-19 në komunitetin e saj kanë mbyllur shkollat ​​dhe disa hapësira publike.

Ajo po kënaqet duke ndihmuar nënën e saj të kujdeset për pulat e familjes së tyre për momentin por ndikimi ekonomik i pandemisë po ndihet – dhe veçanërisht nga vajzat.

“Shumë prindër nga lagja ime dikur shisnin mallra në tregun e madh në ajër të hapur. Por për shkak të izolimit, ata nuk bëjnë asgjë më shumë,” tha Esteri. “Vajzat duhet t’u drejtohen burrave të moshuar për të mbajtur veten”.

Organizata gjithashtu foli me Abena, një këshilltare 16-vjeçar për Save the Children në Etiopi.

Abena ka punuar me komunitetet lokale për të ndaluar që vajzat të martohen me burra të moshuar. Përkundër kësaj, prindërit e Abena ende dëshironin që ajo të martohej në moshën 16 vjeç me “një burrë të arsimuar “.

Abena i bindi që ajo duhet të vazhdonte shkollimin.

Raporti Global i shoqatës bamirëse 2020, i cili u publikua të enjten, analizon efektet e Covid-19 në barazinë gjinore në të gjithë botën./21Media