Skepticizëm sa i përket marrëveshjes me Serbinë

Skepticizëm sa i përket marrëveshjes me Serbinë

Me udhëheqjen dhe mentalitetin aktual të Serbisë, Kosova është më afër luftës sesa paqes, ndërsa dialogu më shumë i ka shërbyer palës serbe për ta ruajtur integritetin evropian sesa palës kosovare për ta kompletuar shtet-ndërtimin.

Kështu u tha në tryezën e organizuar sot nga Paqja Studentore e Universitetit të Prishtinës me temën “Perspektiva e analistëve për fazën e fundit të dialogut Kosovë-Serbi”.

Profesori i Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina”, Milazim Krasniqi tha se nuk ka dialog të mirëfilltë me një Serbi, e cila vazhdon me qasjen e njëjtë ndaj Kosovës, sikurse në kohën e kryekriminelit Sllobodan Millosheviq.

Ai shtoi se pala serbe ka mendim ndryshe nga pala kosovare sa i takon formatit të këtyre bisedimeve. Sipas tij, Kosova ndodhet në situatë më të keqe se në vitin 2008 kur shpalli pavarësinë.

Profesori i UP-së është skeptik se tani është momentumi për marrëveshjen përfundimtare, por thotë se momentumi i duhur për vendin tonë është për t’u forcuar nga aspekti institucional.

“Derisa Kosova është pjesë e Kushtetutës serbe, derisa Serbia bllokon çdo iniciativë të Kosovës për t’u pranuar në organizata ndërkombëtare, derisa Serbia nuk jep asnjë të dhënë për të zhdukurit që janë me mijëra, derisa asnjë kërkim falje nuk ka, për çfarë dialogu flitet, ku është dialogu? Këto janë thjesht situata të cilat politikanët tanë thjesht i përdorin si njëfarë fashe anestetiku, por realiteti është që qytetarët duhet ta kuptojnë se jetojnë në një botë reale në të cilën situata është shumë më prozaike dhe unë jam i bindur gjithmonë se ne më afër jemi luftës, sesa paqes me Serbinë sot dhe në të ardhmen me këtë Serbi që ekziston sot”, tha Krasniqi.

Profesori Ibrahim Gashi tha se pala serbe po fiton nga dialogu, ndërsa pala kosovare përmes këtij procesi vetëm është dëmtuar, sidomos në aspektin e njohjeve.

“Ky proces i dialogut mendoj se e ka stërkeq në vijimësi procesin e afirmimit ndërkombëtar të shtetësisë së Kosovë, dhe këtë nuk e ka vërejtur klasa jonë politike, iu ka besuar këtyre fotografive, ka besuar që normalizimi i marrëdhënieve me Serbinë, dhe dialogu po i kontribuon konsolidimit të shtetësisë dhe ne kemi ardhur në një pikë kur dialogu na u ka bërë si një në një farë mënyre në sy të politikanëve edhe një pjesë të opinionit ndërkombëtar si parakusht i ekzistimit të shtetit të Kosovës, nëse nuk ka dialogu, Kosova nuk mund të ekzistojë,” tha Gashi.

I pranishëm në këtë tryezë ishte edhe profesori Adem Beha, i cili tha se Kosova nuk mund ta refuzojë dialogun lehtësisht, pasi zgjidhje tjetër nuk ka. Sipas tij, falë dialogut Kosova ka fituar decentralizimin, por që bëri thirrje të ruhet karakteri multi-etnik i shoqërisë kosovare, sovraniteti i Kosovës dhe funksionaliteti i saj.

Profesor Beha nuk e përjashtoi mundësinë e krijimit të asociacionit me kompetenca ekzekutive.

“Kjo ideja ‘Zajednica nuk kalon’ i ka bërë edhe dëm Kosovës? Pse, sepse Kosova ka marrë obligim kushtetues për të krijuar një asociacion të komunave me shumicë serbe. Ky obligim ndërkombëtar është bërë ligj vendor i Kosovës. Ne e kemi miratuar një ligj, pra herë-do-kur, ne nuk kemi çare pa e krijuar asociacionin, por jemi vonë, e sa më shumë që vonohesh dalin opsione tjera”, tha profesor Beha.

Ndryshe, dialogu në mes Kosovës dhe Serbisë është ndërprerë, pasi pala serbe kushtëzon vazhdimin e procesit me heqjen e taksës ndaj produkteve serbe dhe platformës për dialogun të votuar në Kuvendin e Kosovës.

Kryeministri Ramush Haradinaj ka përsëritur disa herë se taksa do të hiqet vetëm atëherë kur Beogradi zyrtar të njohë pavarësinë e Kosovës.