Pronarët e librave të rrallë, përfshirë ata të Galileo dhe Isaac Newton, kanë përshkruar gëzimin e tyre “të madh” kur u kthyen.

Librat, me vlerë 2.5 milionë funte, u morën nga një depo në Feltham, në Londrën perëndimore, gjatë një “vjedhje tepër të sofistikuar” gati katër vjet më parë.

Dy anëtarë të një grupi të krimit të organizuar kishin hyrë nga çatia për të thyer dhe vjedhur librat, transmeton rtv21.tv.

Librat më pas u transportuan në Rumani nga banda kriminale.

Në tetor, 12 burra u burgosën për një seri vjedhjesh.

Gjykata e Kingston Crown dëgjoi se midis bastisjeve të tyre ishte “shënjestrimi i qëllimshëm” i qendrës së pastrimit të doganave Frontier Forwarding në Feltham.

Punimet me “rëndësi të madhe kulturore” të cilat do të dërgoheshin në SHBA për një ankand special të librave ishin në atë vend.
Grumbulli përfshinte versione të rralla të Dantes dhe skica nga piktori spanjoll Francisco de Goya, si dhe tituj nga Galileo dhe Isaac Newton që datojnë në shekujt 16 dhe 17.

Ata i përkisnin tre tregtarëve të librave, dy italianë dhe një gjerman dhe librat u gjetën më vonë të groposur nën një shtëpi në Rumani.

Të gjithë përveç katër prej 240 librave janë gjetur pasi detektivët nga Policia udhëtuan në Bukuresht pas një hetimi me autoritetet në Rumani dhe Itali.

Tetëdhjetë e tre libra të rikuperuar pësuan disa dëmtime, duke filluar nga lehtë në të rënda. Kjo kryesisht konsistonte në dëmtime nga uji dhe myku për shkak të mënyrës se si librat ishin fshehur nën tokë. Njëzet e tetë u vlerësuan se kishin dëme të konsiderueshme dhe dy libra ishin dëmtuar aq rëndë sa që fillimisht janë vlerësuar se nuk mund të riparohen.

Det Insp Andy Durham, i cili drejtoi hetimin, shtoi: “Ishte bukur të shihja gëzimin e secilës viktimë që ribashkohej me këta libra të pazëvendësueshëm”./21Media