Ky ushqim është domethënës në edukimin e fëmijëve, pasi ata informohen çdo ditë përmes njoftimeve shkollore

Ky ushqim është domethënës në edukimin e fëmijëve, pasi ata informohen çdo ditë përmes njoftimeve shkollore

Japonia është vend i zhvilluar me rezultate të shkëlqyera në shëndetin dhe ushqimin e fëmijëve dhe sekreti i suksesit është në drekën e shkollës, sipas një raporti të lëshuar sot nga Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF).

Sipas UNICEF, Japonia është një vend kryesor për shëndetin e fëmijëve, me shkallë të ulët të vdekshmërisë, mbipesha të ulëta dhe shumë pak fëmijë nënpeshë. Ekspertët thonë se ka disa faktorë në lojë – vëmendja që japonezët i kushtojnë shëndetit, kontrolle të rregullta mjekësore për fëmijët, por veçanërisht dreka shkollore.

Menyja e drekës shkollore vendoset nga ushqyesit dhe vakti shërbehet në të gjitha shkollat fillore dhe shumicën e shkollave të mesme në Japoni, shpjegoi Mitsuhiko Hara, pediatër dhe profesor në Universitetin e Tokios.

Dreka në shkollë është e detyrueshme dhe studentëve nuk u lejohet të sjellin një meze të lehtë. Shumica e këtyre vakteve nuk janë falas, por ato subvencionohen në mënyrë të konsiderueshme. Zyrtarët në Ministrinë e Shëndetësisë së Japonisë shpjeguan se dreka e shkollës kompenson të gjithë elementët ushqyes që mungojnë në dietën e fëmijëve në shtëpi.

Këto ushqime janë gjithashtu domethënëse në edukimin e fëmijëve, pasi ata informohen çdo ditë përmes njoftimeve shkollore se çfarë kanë ata për drekën dhe pse është e mirë për ta. Në shkollat fillore, nxënësit duhet të klasifikojnë atë që hanë në kategori të ndryshme, duke mësuar të bëjnë dallimin midis llojeve të ushqimit.

Praktika e drekës së detyrueshme në Japoni ka ekzistuar që nga viti 1889, kur shteti u kishte shpërndarë topa me oriz dhe peshq fëmijëve të familjeve të varfra në veri të prefekturës Yamagata.

Programi ishte përhapur më vonë në të gjithë Japoninë, veçanërisht pas Luftës së Dytë Botërore. Së bashku me zakonet e mira të ngrënies dhe vetëdijen për rëndësinë e ushqimeve të shëndetshme, ekspertët theksuan gjithashtu se Japonia është një nga vendet e pakta që i kushton vëmendje të madhe stinëve, d.m.th., për të konsumuar ushqime në një sezon të caktuar.

Japonia ka një nga nivelet më të ulët të vdekshmërisë foshnjore dhe numri i fëmijëve me mbipeshë midis moshës 5 dhe 19-vjeç është 14.42%, që është dukshëm më pak se në shumicën e vendeve të tjera të zhvilluara. Sipas këtij kriteri, Shtetet e Bashkuara kryesojnë listën e UNICEF me 41.86%, derisa  Italia ka një normë prej 36.87% dhe Franca 30.09%.

Një rritje e numrit të fëmijëve me mbipeshë është një fenomen që prekë edhe Japoninë, më shpesh në mesin e familjeve të varfra, të cilat në përpjekje për të ulur kostot e ngrënies, u shërbejnë fëmijëve me më shumë karbohidrate dhe më pak proteina.