Temperatura 60 gradë ndihmonë për të vrarë bakteret

Temperatura 60 gradë ndihmonë për të vrarë bakteret

Duke përdorur parametrat ‘eco’ në makinat larëse mund të na bëjë më shumë dëm sesa dobi – duke ndihmuar në përhapjen e sëmundjeve.

Një raport i Forumit Ndërkombëtar Shkencor mbi Higjienën Kryesore ka paralajmëruar tani se këshillat konfliktuese nga aktivistët e gjelbër dhe ekspertët shëndetësor në fund të fundit mund të ndihmojnë përhapjen e sëmundjeve.

NHS rekomandon një rregullim 60 gradë për të vrarë bakteret kur lani të brendshme, peshqir dhe çarçafët. Megjithatë, shumica e makinave kanë një mjedis të kursimit të energjisë që vepron në vetëm 30 gradë.

Shumë mikrobe mund të mbijetojnë me temperaturë prej 60 gradë, por vriten nga kombinimi i temperaturave të larta dhe pastrimit të detergjenteve. Ndërsa NHS thotë se ngarkesat 60 gradë janë ideale, larja në 40 gradë është e pranueshme nëse përdoret një pastrues me bazë zbardhues.

Makina për tharje gjithashtu vret bakteret, ndërsa disa studime sugjerojnë se hekurosja gjithashtu ndihmon.

Paralajmërimi erdhi pasi ekspertët thanë se mijëra britanikë me probleme zemre mund të rrezikoheshin nëse një tendosje e veçantë e gripit do të kthehej këtë sezon.

Analiza tregon se 11.500 njerëz vdiqën nga sulmet në zemër ose sulmet në tru gjatë dimrit të kaluar, krahasuar me 7.510 një vit më herët.

Fondacioni britanik “Heart” tha se rritja e vdekjeve të tepërta ishte pjesërisht për shkak të gripit./21Media