"Çështja e z. Assange është duke u shqyrtuar në bashkëpunim me Qeverinë britanike"

“Çështja e z. Assange është duke u shqyrtuar në bashkëpunim me Qeverinë britanike”

Ekuadori është duke mbajtur bisedime me Britaninë e Madhe mbi fatin e themeluesit të WikiLeaks, Julian Assange, që u strehua në ambasadën e Ekuadorit në Londër që prej 2012-es ku ai u sigurua politikisht pasi kërkoi azil në Ekuador.

“Çështja e z. Assange është duke u shqyrtuar në bashkëpunim me Qeverinë britanike, dhe unë e kuptojë që ne tanimë kemi krijuar një kontakt me avokatin e z. Assange’s kështu që ne do të gjejmë një rrugëdalje”, ka thënë presidenti i Ekuadorit, Lenin Moreno për gazetën spanjolle “El Pais”.

“Z. Assange ka qenë në këtë situatë për më shumë se pesë vjet dhe ne duhet të gjejmë një rrugëdalje për të. Një rrugëdalje që mbron të drejtat e tij, kryesisht të drejtën e tij për jetën dhe e cila në të njëjtën kohë mund t’i japë Ekuadorit mundësinë për të nuk e kanë atë që, pa dyshim, paraqet një problem për vendin tonë “.

Assange, 47, kërkoi strehim në ambasadën e Ekuadorit në Londër në vitin 2012 për të shmangur ekstradimin në Suedi për t’u përballur me akuzat për sulmet seksuale, të cilat ai i mohon.

Programeri kompjuterik australian pretendon se akuzat ishin të motivuara politikisht dhe mund të çonin në ekstradimin e tij në Shtetet e Bashkuara për t’u përballur me burgim lidhur me publikimin e dokumenteve ushtarake amerikane dhe kabllot diplomatike të WikiLeaks në vitin 2010.

Autoritetet suedeze i hodhën hetimet vitin e kaluar, por autoritetet britanike ende duan ta arrestojnë atë për shkelje të kushteve të lirimit me kusht.

Në mars, Ekuadori prishi aftësinë e Assange për të komunikuar me botën e jashtme pasi ai thyen një premtim 2017 për të mos ndërhyrë në çështjet e vendeve të tjera, ndërsa në mision.

Assange veçanërisht tërhoqi zemërimin e Ekuadorit duke zemëruar qeverinë spanjolle me mbështetjen e tij për udhëheqësit separatistë në rajonin spanjoll të Katalonjës, të cilët kërkonin të shkëputeshin vitin e kaluar.

Moreno, i cili vizitoi Spanjën dhe Britaninë javën e kaluar, tha se zgjidhja “ideale” do të përfshinte Assange duke pranuar një “dënim” për shkeljen e kushteve britanike të lirimit me kusht dhe pastaj “të ekstradohet në një vend ku ai nuk përballet me asnjë rrezik”.