“Java për të Drejtat e viktimave të krimit”

“Java për të Drejtat e viktimave të krimit”

Me moton “Drejtësia rikthen dinjitetin e viktimave“, sot është shënuar 10 vjetori i javës për të drejtat e viktimave të krimit.

Kryeprokurori i shtetit, Aleksandër Lumezi u zotua se kanë forcuar moralin për respektimin e ligjit. Mos zbulimi dhe mos ndëshkimi i krimeve, tha rrezikon përsëritjen e krimit. “Dua t’i siguroj qytetarët e vendit që viktimat e krimit do të trajtohen me respekt dhe dinjitet. Nga gjithë ju prokurorët e shteti pres që t’iu shërbeni me dinjitet viktimave sa herë që paraqiten”, tha ai.

Lumezi tha se duhet të punohet në ngritjen e kapaciteteve, në mënyrë që këto viktima të mos pësojnë me fatalitet, ashtu siç ka ndodhur.

E kryetar i Gjykatës Supreme, Enver Peci tha se nga viti në vit është shënuar progres në këtë drejtim. Sipas tij, Kosova nuk ka mungesë të legjislacionit, por si vend lëngon në zbatimin e saj. “Praktika gjyqësore ka dëshmuar se ajo nuk është unike sa i përket shqiptimit të dënimeve. Sot në shënimin e javës për të drejtat e viktimave të krimit kemi ligjin para vetës dhe jemi të obliguar që të garantojmë drejtësi për ta. Nuk guxojmë te ndikohemi nga askush. Është e qartë se e kemi të pa falshme që të falim kryesit e krimit. Si shtet duhet të ngrisim kapacitet që të parandalojmë këto raste, sepse nuk mjafton vetëm ndëshkimi. Duhet të pranojmë që lëngojmë në zbatimin e legjislacionit”, tha Peci.

Nën përkujdesjen e kryeprokurorit të Shtetit, Aleksandër Lumezi, dhe në mbështetjen e Ambasadës së SHBA-së në Kosovë dhe UN WOMEN-it,  organizohet “Java për të Drejtat e viktimave të krimit”, e cila mbahet më 21 dhe 22 tetor. /21Media