Macron-Scholz, letër Vuçiqit: Serbia të bëhet gati për vendim të vështirë për Kosovën

Serbia duhet të përgatitet për vendim të vështirë. Ky ishte mesazhi kryesor i liderëve të Gjermanisë dhe Francës, të cilët së bashku i dërguan një letër tepër të rëndësishme presidentit Aleksandar Vuçiq, lidhur me dialogun me Kosovën.
Emmanuel Macron dhe Olaf Scholz theksojnë se normalizimi i plotë i raporteve mes Beogradit dhe Prishtinës është thelbësor për stabilitetin e Ballkanit Perëndimor.
“Ne po ju drejtohemi juve si lider i vendit tuaj, për t’ju apeluar që të tregoni vendosmëri dhe gatishmëri maksimale për të marrë vendime të vështira, të cilat çojnë në përparim në dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, nën kujdesin e BE-së. Tensionet e fundit kanë treguar se hapa konstruktivë përpara janë të nevojshëm urgjentisht, si në planin praktik dhe politik”.
Dy liderët sqarojnë dhe vëmendjen e madhe karshi Ballkanit Perëndimor: “Ne po ju dërgojmë këtë letër të përbashkët në një moment me rëndësi vendimtare për sigurinë në kontinentin evropian dhe stabilitetin në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Ne jemi të bindur se, në dritën e agresionit rus kundër Ukrainës, ne duhet të bëjmë përpjekje edhe më të forta në mënyrë që perspektiva evropiane e vendeve të Ballkanit Perëndimor të bëhet realitet dhe për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve të gjata dypalëshe dhe rajonale”.
Macron dhe Scholz njoftojnë se kanë ngarkuar dy këshilltarë të tyre për politike të jashtme dhe siguri që t’i ofrojnë mbështetje të drejtpërdrejtë ndërmjetësuesit të BE-së për dialogun, Miroslav Lajçak, në përpjekjet e tij për të arritur marrëveshjen përfundimtare mes Kosovës dhe Serbisë.
Në letër thuhet se këshilltarët, së bashku me Lajçak, do të vizitojnë Beogradin dhe Prishtinën për të shqyrtuar mundësitë e shtyrjes përpara të procesit të normalizimit të raporteve./A2
|m1\-w|m3ga|m5

Back to top button